Šetříme kuchyň i své peníze

Šetřit chtějí v současné době téměř všichni. Kuchyně bere nejvíce peněz ze všech částí bytu nebo domu. Peníze sice utrácíme po malých částkách, ale neustále a do všech stran. Existuje několik tipů a rad, jak peníze v kuchyni ušetřit.

Hromada bankovek s porcelánovým prasátkem

Co všechno bere peníze?

Peníze v kuchyni utrácíme především při mytí nádobí, vaření, pokud pečeme hodinu v troubě průměrně zaplatíme 7 až 8 Kč. Peníze stojí také ohřev vody, chlazení potravin, mrazení a rozmrazování, ohřívání a mnoho dalších činností. Všechny tyto činnosti lze provádět ekonomicky.

Kde lze ušetřit bez investic

Mnoho peněz ušetříte, jestliže budete vždy přiklápět hrnce pokličkami. Pokličky ovšem musí mít odpovídající velikost, jinak neplní svou funkci. Také ušetříte, pokud budete hrnce pokládat na ploténky, které jsou stejné velikosti jako hrnec, ani na menší ani na větší. Pokud budete dodržovat v kuchyni tyto zásady, které nic nestojí, ušetříte mnoho peněz. K přípravě jídla, které vyžaduje delší dobu vaření využijte tlakový hrnec, ušetříte až 40 % elektřiny a také váš čas.

Jak šetřit při používání elektrospotřebičů

Pokud je to možné, používejte kvalitní varné desky, moderní sklokeramické varné desky s ohřevem typu hi –light nebo s indukční varnou ploténkou. Moderní indukční ohřev má velice nízké náklady na provoz. Při pečení rozpalujte troubu pouze na požadovanou teplotu a ne dlouho dopředu. Dodržujte doporučený čas pečení a teplotu. Využívejte zbytkové teplo a to nejen při pečení, ale také při vaření. Pokud vlastníte myčku nádobí, zapínejte ji pouze pokud jste naplnili její kapacitu.


Lednička by neměla stát ve výklencích, příliš blízko u stěny nebo na slunečném místě, snižuje to její výkon. Vedle ledničky a mrazáku neumísťujte tepelné spotřebiče a pravidelně lednici a mrazák odmrazujte. Jestliže je námraza vyšší než 3 mm, zvýší spotřebu až o 75 %. Do ledničky nedávejte teplá jídla, která ohřívají její vnitřní prostor, čímž spotřebovává více elektrické energie k výrobě chladu.


K ohřevu vody používejte jen kvalitní elektrospotřebiče, varné konvice, kávovary a podobně. Do rychlovarné konvice dávejte jen tolik vody, kolik budete opravdu potřebovat.


Pokud je to možné nakupujte spotřebiče energetické třídy A, A+ nebo A++ , nebo se snažte co nejvíce této třídě přiblížit. Spotřebiče s nižší energetickou třídou mají vyšší náklady na provoz a na opravy.

Šetříme vodu

Velké množství vody a tedy i peněz spotřebujete pokud myjete nádobí pod tekoucí vodou. Úspornější je napustit dřez teplou vodou a v nové čisté vodě nádobí opláchnout. Nejvhodnější a nejúspornější řešení je ovšem pořídit si myčku nádobí. Nepoužívejte tekoucí vodu k rozmrazování potravin. Potraviny rozmrazte v mikrovlnné troubě nebo je nechte přes noc rozmrznout v lednici. Peníze šetří také pravidelná údržba vodovodních baterií. Kapající kohoutek může během roku zvýšit spotřebu vody až o desítky litrů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies