Šest tipů jak ušetřit na energiích v domácnosti

Platby za elektřinu a plyn jsou společně s platbami za vodu stále významnějšími složkami rozpočtů českých domácností. Každým rokem se navíc ceny plynu a elektřiny zvyšují. Přestože je možné výdaje za energie výrazně snížit, ne všechny domácnosti na to jdou tím správným způsobem. Místo komplexního pohledu na věc se rodiny snaží šetřit způsoby jako je omezení používání osvětlení, sprchování se místo mytí ve vaně a podobně. Pro snížení nákladů za energie se však dá udělat mnohem víc. Pár základních tipů jak ušetřit na energiích vám poskytne tento stručný přehled.

Žárovka

Změna dodavatele

Dodávky plynu a elektřiny v České republice zajišťuje hned několik společností. Pokud se vám zdá cena energií, kterou platíte vašemu dodavateli příliš vysoká, máte možnost přejít ke konkurenci. Pro srovnání cen dodavatelů plynu slouží několik online kalkulaček, kde je možné po vyplnění základních údajů zjistit, s jakým dodavatelem nejvíce ušetříte. Ač se na první pohled může zdát, že rozdíly nejsou až tak zásadní, ročně můžete ušetřit až několik tisíc korun.

Výměna spotřebičů

Koupě nové myčky, ledničky či televizoru je sice věc finančně náročná a může se proto zdát pro domácnosti s napjatým rozpočtem zcela nemyslitelná, rozdíly ve spotřebě mezi moderními a starými spotřebiči jsou však opravdu znatelné. Spotřeba moderních úsporných spotřebičů je mnohdy i desetkrát nižší než u starých spotřebičů, zdánlivě vysoké částky za nové spotřebiče se tak vrátí již za pár let. To platí především u spotřebičů, které se využívají nepřetržitě, tedy u ledniček, myček nádobí nebo třeba praček.

Zmírnění úniku tepla

Při zimních měsících se bez používání vytápění zřejmě neobejdeme. Mít puštěné topení je třeba nepřetržitě 24 hodin denně, jedná se tedy o energeticky velmi nákladnou činnost. Snížením tepelných ztrát se tedy snižují i náklady na vytápění. Snížit tepelné ztráty lze mnoha způsoby. Mezi ty nejjednodušší patří dbát pozornost na zavírání oken. Zejména ve starších domech je však vhodné provést i výměnu starých oken či dokonce provést zateplení obvodového pláště budovy, ztráty tepla se tím znatelně minimalizují.

Výměna klasických žárovek za LED žárovky

Moderní generace LED žárovek má oproti klasickým žárovkám až 7% spotřebu, i přes vyšší pořizovací náklady se tedy částka rychle vrátí. Dnešní LEDky dokážou nahradit klasické žárovky už, i co se týče barvy světla. Při pořizování by se však nemělo dbát v první řadě na cenu, neznačkové výrobky totiž nevydrží moc dlouho a je proto lepší připlatit si za kvalitní žárovku, která má životnost i 30 let.

Využívání slunce

Přestože máme stále zafixované vysoké náklady spojené s koupí fotovoltaických či solárních panelů, jejich cena jde v posledních letech rychle dolů. Koupí solárního panelů zajišťujícího ohřev vody či fotovoltaického panelu, který přímo vytváří elektřinu tak získáte zdroje energie, za které nemusíte platit.

Energetický posudek

Pro zjištění, zda se vám více vyplatí výměna oken, zateplení či jen výměna spotřebičů s vysokou spotřebou si nechte udělat energetický posudek budovy. Odborníci vám spočítají, jaké budou pořizovací náklady a jak velký bude výsledek změny.  

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies