Sekačky na trávu

Vizitkou každého domu je zahrada. A základem každé zahrady je trávník. Aby byl co nejkvalitnější, vyžaduje pravidelnou údržbu a péči. Jakou si vybrat sekačku pro váš dokonalý trávník?

Muž se sekačkou

Sekačky na trávu

Vizitkou každého domu je zahrada. A základem každé zahrady je trávník. Aby byl co nejkvalitnější, vyžaduje pravidelnou údržbu. Jakou si vybrat sekačku pro váš trávník? 

Vřetenové sekačky

Mají nejčistší řez. Vřeteno se otáčí proti ostrému lištovému noži. Každé stéblo a list jsou tak odřezány velmi čistě. Tento typ sekaček využíváme především při sečení hustých a velmi nízkých trávníků (hřiště, parter). U těchto typů strojů nepočítáme s žádnými sběrnými koši. Sečeme jimi velmi nízké trávníky, takže odsekané části rostlin mají jen několik milimetrů a slouží jako mulč či hnojivo přímo na místě sečení.Malá plocha řezu znamená menší zátěž pro trávu a menší plochu pro vznik infekce houbovými chorobami.

Elektrické sekačky

Výhodou elektrických sekaček je jejich nízká hmotnost a tím pádem také snadná ovladatelnost, mají však nižší výkon.

Benzínové sekačky

Benzínové sekačky mají vyšší výkon a širší záběr, jsou také nezávislé na přístupu ke zdroji elektrické energie. K přednostem elektrických sekaček patří snadná údržba, nižší provozní náklady nebo možnost sečení i více svažitých ploch. Práci s elektrickou sekačkou hravě zvládnou i ženy. Pro tzv. samochodnou sekačku, tedy sekačku s pojezdem, se rozhodněte v případě, že rozloha trávníku, který budete udržovat, je veliká nebo chcete-li sekat bez větší námahy. Při volbě však nezapomínejte ani na objem koše, při jeho naplnění se manipulace zejména se sekačkou bez pojezdu stává značně namáhavou. Zajímají vás travní koberce?

Strunové sekačky

Jsou to jednoduché stroje do ruky. Rameno má držák a ovládání na jednom konci a jednoduchý motor s rotační strunou na druhém konci. Slouží k vyžínání trávy na nedostupných místech, kolem budov, skalek a cestiček. Bývá poháněn elektrickou energií ze sítě či akumulátorů.

Bubnové sekačky

Rotační bubnové sekačky představují oproti dříve užívaným lištovým sekačkám zcela nový typ stroje. Výhodou je, že sečou jakoukoliv trávu, i polehlou a přestárlou a také, že sečou i na nerovných a neudržovaných terénech. Rovněž tak nabroušení žacích nožů je snadné, na rozdíl od broušení a seřizování lišty na lištové sekačce.

Lištové sekačky

Jsou citlivé na skryté kameny, kořeny, kovový odpad a další pevné předměty. Hodí se tedy především pro rovné a dokonale čisté terény. Lišty a žabky se musejí často ostřit a udržovat. Tyto stroje jsou velmi šetrné k rostlinám, které po nich dobře regenerují. Sekat jimi můžeme i vzrostlou trávu a dvouděložné rostliny.

Křovinořezy

Jsou to závěsné stroje s motorem na dlouhé tyči, na jejímž konci bývá nástavec pro výměnu různých žacích zařízení (řezné a žací kotouče či struny). Využívají se v členitých terénech, velmi nepřístupných místech, pro sečení přebujelých a zanedbaných porostů. Slouží také k obsekávání skalek, chodníků a míst, kam se s klasickým strojem nemůžeme dostat.

Provoz a údržba sekaček

U benzinových typů je třeba, podobně jako u auta, jednou za čas doplnit benzín a po sezoně vyměnit olej. Kontrolovat bychom měli i to, zda konektor zapalovací svíčky pevně na svíčku dosedá. Zejména před uložením stroje bychom měli kontrolovat znečištění vzduchového filtru, dokonale bychom měli vyčistit i vnitřní řezné plochy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies