Sedmihradský honič

Sedmihradský honič byl oblíbeným loveckým psem již ve středověku. Původně existovaly dvě varianty sedmihradských honičů – dlouhonohá a krátkonohá. Dodnes byla zachována pouze dlouhonohá varianta sedmihradského honiče.

Sedmihradský honič

Sedmihradský honič a jeho původ

Sedmihradský honič byl oblíbeným loveckým psem již ve středověku. Původně existovaly dvě varianty sedmihradských honičů – dlouhonohá a krátkonohá. Původně byl dlouhonohý sedmihradský honič využíván pro lov velké zvěře, medvědů a kanců, zatímco krátkonohý sedmihradský honič byl využíván k lovu dravé drobné zvěře, tedy lišek nebo zajíců. Počátkem 20. století téměř zanikl, cílený chov pokračoval od roku 1968, v současné době je zachována pouze dlouhonohá varianta sedmihradského honiče.

Sedmihradský honič a jeho povaha

Sedmihradský honič je dobrosrdečný, vytrvalý, odvážný a trpělivý pes, oddaný pouze svému pánovi. Je mírný, klidný, ale také živý, rozhodný a odhodlaný. Odolává extrémním povětrnostním podmínkám.

Základní informace o plemenu dle standartu FCI

Výška:

Výška psa se pohybuje v rozmezí od 55 do 65 centimetrů.

Váha:

Váha se pohybuje od 25 kilogramů výše.

Srst:

Srst sedmihradského honiče je krátká, hustá, rovná a dobře přiléhající k tělu. Na krku, kohoutku, zadní straně horních stehen a spodní straně ocasu je srst delší, než na ostatních částech těla. Základní zbarvení je černé. Na obočí, čenichu a nohách se může objevovat tříslové zabarvení. Na nose se může vyskytovat bílé značení, které se může rozšířit až na čelo, krk, hruď, končetiny a tlapky.

Tělesné proporce sedmihradského honiče

Tělo:

Tělo má tvar mírně nakloněného trojúhelníku, rovnou linii a dobře vyznačený kohoutek.

Hlava:

Hlava je podlouhlá, je z ní zřejmá odlišnost pohlaví. Kůže na hlavě je dokonale přiléhavá a bez vrásek.

Oči:

Oči jsou střední velikosti, mandlově tvarované, mírně šikmo posazené, tmavě hnědého zbarvení.

Uši:

Uši jsou středně vysoko posazené, svěšené blízko u hlavy a bez vrásek. U základu jsou širší a zužují se směrem k zakulacenému konci.

Krk:

Krk je středně dlouhý, velmi svalnatý, kůže na krku vytváří nepatrné rýhy.

Ocas:

Ocas je silný, posazený ve střední výšce.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Sedmihradský honič se dožívá 12-ti až 13-ti let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies