Sbíráme květy léčivých rostlin

Léčivé účinky bylin jsou známy již mnoho let. Řada rostlin, které rostou v zahradách nebo volně v přírodě, ovoce, zelenina i okrasné květiny mají příznivé a léčivé účinky na naše zdraví. Většinou působí jako podpůrné léčivé prostředky.

Heřmánek

Jak lze léčivé rostliny použít?

Léčivé rostliny a byliny se nejčastěji využívají k přípravě bylinných čajů, extraktů, sirupů, odvarů, lektvarů, tinktur, šťáv, olejů, léčivých koupelí, obkladů a také ke kosmetickým účelům. Léčivé byliny jsou zpravila nejúčinnější v čerstvém stavu, takovou rostlinu ovšem nelze používat celý rok, proto se suší.

Podběl lékařský

Podběl neboli posel jara je nejstarší a nejpoužívanější bylina proti kašli. Používali jej již staří Řekové k léčbě astmatu. Rostlina dorůstá až do výšky 15 centimetrů, má řapíkaté listy se srdčitými čepelemi a žluté květy. Květy se objevují již v březnu, březen a duben je tedy vhodná doba pro sběr květů, v květnu a červnu se pak sbírají lístky. Podběl se objevuje v místech s jílovitou a vlhkou půdou, nejčastěji ve vlhkých příkopech a na březích potoků. Květy obsahují sliz faradiol, třísloviny, karotenoidy a silice. Využívá se při onemocnění dýchacích cest k usnadnění vykašlávání. Má také mírný diuretický a protiprůjmový účinek. Obklady pomáhají při zánětu žil, artritidě a k urychlení hojení ran. Listy i květy podbělu rychle plesnivějí, je třeba je rychle usušit a to při teplotě 40 °C. Před použitím je třeba ho filtrovat.

Divizna velkokvětá

Dvouletá, vysoká bylina. V prvním roce vyhání pouze růžici přízemních listů, kvete až v druhém roce. Přízemní listy mají vejčitý až elipsovitý tvar. Listy lodyhy jsou vejčitého tvaru. Kvete žlutými květy od července do září. Divizně vyhovuje vlhká až vyschlá, neutrální nebo zásaditá půda. Vyskytuje se na skládkách, v příkopech, podél cest, na pasekách, dokonce v lomech. Květy divizny obsahují sacharid verbascosu, slizovité látky, karotenoidy, saponiny, flavonoidy (rutin, hesperidin), třísloviny, éterické oleje, mastné kyseliny a mnoho dalších významných látek. Květ se užívá především při zánětu průdušek, kašli, bronchiálním astmatu, protože usnadňuje vykašlávání. Slizy vytváří na povrchu sliznice horních a dolních dýchacích cest ochranný povlak, čímž ji chrání před vysycháním a drážděním. Rozpouštění hlenů pak podporují flavonoidy a saponiny. Květy divizny mají také protizánětlivý účinek, jsou močopudné a uvolňují křeče. K léčbě bércových vředů lze využít obklady z květů. Čaj léčí poruchy sleziny, jater a podporuje pravidelnost menstruačního cyklu.

Heřmánek pravý

Jde o jednoletou silně vonící bylinu. Rostlina je 10 až 50 centimetrů vysoká, má bohatě větvenou lodyhu se střídavými přisedlými listy. Heřmánek má bílé obvodové lístky a kvete od května do září. Roste v teplejších oblastech, na polích, podél cest a na rumištích. Heřmánku neprospívá vlhká chladná oblast s kyselou podmáčenou půdou. Hlavní účinnou látkou heřmánku je azulén, nevýznamnější je chamazulén, farnesen a bisabolol. V květech heřmánku jsou také obsaženy flavonoidy z nichž apegenin má spasmolytické účinky. Jsou zde také slizy, hořčiny a karotenoidy. Dnes je heřmánek velice oblíbenou bylinou díky svým protizánětlivým a desinfekčním účinkům, tlumí křeče, bolesti žaludku, koliky a střevní potíže. Užívání heřmánku podporuje pocení a má uklidňující účinek. Zevně se dá použít k obkladům, ke koupelím k podpoře hojení ran, spálenin a hemeroidů. Dá se také kloktat při zánětech dutiny ústní, hrtanu a dásní. Květy heřmánku se sbírají při suchém počasí a rychle se suší, nejčastěji na pokladené na papíře v tenké vrstvě.

Měsíček lékařský

Jednoletá nebo dvouletá bylina dosahující výšky 50 centimetrů. Lodyha měsíčku je přímá, obvykle větvená, listy jsou střídavé, kopinaté a chlupaté. Kvete od července do září nejčastěji oranžovými květy. Vyskytují se dva druhy měsíčku. Jeden je pěstovaný s okvětními lístky ve dvou řadách a druhý je měsíček divoký. Účinky a vzhled obou jsou stejné. Květy měsíčku obsahují silici, karotenoidy, saponiny, flavonoidy, glykosidy, kyselinu salicylovou, vitamin C, slizy, seskviterpen calendin a hořčinu calenden. Po měsíčku sáhněte při astmatu, kašli, nespavosti, při bušení srdce a úzkostných stavech. Působí také proti křečím. Vnější použití se doporučuje na zhmožděniny, omrzliny, vředy, ekzémy a při zánětech pokožky a sliznice. Květy měsíčku se sbírají za suchého počasí. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách 40 °C. Usušené květy chraňte před přístupem světla.

Prvosenka jarní

Bylina známá také pod názvem petrklíč nebo primulka. Trvalka s krátkým silným oddenkem z něhož vyrůstá přízemní listová růžice s protáhle vejčitými listy. Ze středu růžice roste jeden nebo více stvolů, na jeho konci je převislý okolík žlutých květů. Petrklíč najdeme v teplejších, níže položených místech, především v listnatých lesích, hájích, na loukách na vápenatém podkladech. V prvosence jsou saponiny, glykosidy, silice a vitamin C. Tato léčivka najde uplatnění v případě bronchitidy, podporuje odkašlávání, má močopudné účinky. Petrklíči jsou také připisovány účinky proti migréně, dně a revmatismu. Obsažené saponiny mají silný hemolytický účinek, je nutné ji tedy užívat opatrně. Vyšší dávky mohou způsobit průjmy a dávení. Květy prvosenky jarní i s kalichem se sbírají od dubna do května. Květy se mají sušit rychle, ve stínu a ve slabých vrstvách při teplotě, která nepřekročí 35 °C, aby si květy zachovaly svou žlutou barvu.

Léčivých rostlin a bylin, které jsou vyhledávány pro zdraví, které je ukryto v jejich květech, je velké množství. Kromě výše jmenovaných zde můžeme zařadit také šalvěj lékařskou, mateřídoušku obecnou, smetanku lékařskou, kokošku pastuší tobolku, kontryhel obecný, rozrazil lékařský, bez černý, lípa srdčitá a další.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies