Šarpej - vrásčitý mazlíček rodiny

Šarpej je pes milující děti, což znamená, že je vhodný do rodiny. Charakteristická je pro něj jeho nádherná, vrásčitá srst, která musí být vždy jednobarevná. Pro svou nezaměnitelnou povahu si jej musí oblíbit snad každý.

Šarpej

Šarpej a jeho původ

Šarpej pochází z oblasti Guangzhou, která je nazývána Dialack. První zmínky o tomto plemenu spadají do roku 206 před n.l., kdy psi podobní šarpejům byli zobrazováni na dílech epochy dynastie Chan.

 

Domovem šarpejů byl čínský venkov a od venkovanů dostali tito psi také své jméno. V překladu z čínštiny znamená šarpej písková kůže.

 

Charakteristika a povahové rysy šarpeje

Šarpej je kompaktní, harmonický pes s čtvercovou postavou. Zvláštností tohoto plemene je to, že jeho lícní kosti někdy mohou převyšovat objem, což se zobrazuje vráskami. Dalším význačným rysem šarpeje je čenich, široký od kořene až ke konci nosní houby bez jakéhokoliv náznaku zúžení.

 

Šarpej má rád děti, takže je vhodný do rodin. Je oddaný svému pánovi, nezávislý, aktivní a čilý. Plemeno tohoto chytrého psa je dokonalým hlídačem, ale i společníkem.

Šarpej a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška šarpeje se pohybuje v rozmezí 44 – 51 centimetrů. Váha je úměrná výšce, tedy 19 – 28 kilogramů. Srst psa je krátký, ježatá, přiléhající k tělu a tvrdá na dotek. Zbarvení srsti musí být vždy jednobarevné s jakoukoliv barvou s výjimkou bílé.

Pohyb tohoto plemene

Co se týče pohybu, předností šarpejů je klus. Jinak je jejich pohyb živý, vyvážený, volný s dobrým nakročením a silným posunem ze zadních končetin. Nežádoucí je u těchto psů toporný chod.

Šarpej - zajímavost

Ještě před necelými deseti lety patřil šarpej k nejvzácnějším a nejdražším plemenům světa. Dnes je však toto plemeno i u nás zcela běžné a dostupné.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies