Šarpej s vzácným modrým a lila zbarvením

Psí plemeno šarpej s modrým nebo lila zbarvením, je chovatelskou raritou. Cena štěněte se může vyšplhat až na 25 000 korun! Přečtěte si o tomto psím plemenu více informací.

Modrý šarpej

Šarpej - původ

Šarpej pochází z oblasti Guangzhou, která je nazývána Dialack. První zmínky o tomto plemenu spadají do roku 206 před n.l., kdy psi podobní šarpejům byli zobrazováni na dílech epochy dynastie Chan. V překladu z čínštiny znamená slovo Shar pei - písková kůže.

Šarpejové  byli velice oblíbeni v Číně až do roku 1947, po vyhlášení komunistické vlády se toto psí plemeno dostalo až na hranici vyhynutí. Muži a také chovateli šarpejů, Matgo Lo, se podařilo vyvést několik psů do Hongkongu za účelem zachování plemene. Šarpej je oficiálně uznán organizací FCI, AKC, UKC, KCGB, ANKC.

Povaha šarpeje

Šarpej je klidný, samostatný, věrný a hravý pes, který nadevše miluje svou rodinu. Má rád malé děti, snese se i s ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Výška psa v kohoutku se pohybuje v rozmezí od 44 do 51 centimetrů.

Váha:

Váha psa se pohybuje v rozmezí od 18 do 29,5 kilogramů.

Srst:

Srst je krátká, vydatně přiléhající k tělu. Uznávané zbarvení je plavé, krémové, čokoládové, černé a červené. Zbarvení srsti musí být vždy jednobarevné. Raritou je šarpej v modrém a lila zbarvení. Modrý šarpej má našedlou až modrou barvu, jeho cena se pohybuje kolem 25 000 Kč. Lila šarpej je barevně přirovnáván k bílé kávě nebo světlé čokoládě. Pohybuje se ve stejné cenové kategorii jako modrý šarpej.

Zvláštnosti:

Pro toto psí plemeno je charakteristické zvláštní volnou kůží, která tvoří zajímavé záhyby. Šarpej má modro-černý jazyk.

Šarpej - tělesné proporce

Tělo:

Silný, kompaktní, pevně svázaný a kvadratický pes střední velikosti.

Hlava:

Hlava je vydatná, velká, přiměřená velikosti těla. Čelo je široké, přechod z čela na čumák je nevelký.

Krk:

Střední délky, silný, posazený dobře na plecích. Volná kůže na hrdle nemá být nadměrná

Oči:

Tmavé, mandlového tvaru, zamračeného výrazu.

Uši:

Velmi malé, poměrně tlusté, ve tvaru rovnostranného trojúhelníku, mírně zaobleného na špičce a posazené vysoko na lebce se špičkami směřujícími k očím. Posazené vpředu nad očima, daleko od sebe a přiložené k lebce. Vztyčené uši jsou vysoce žádoucí.

Ocas:

Ocas je posazený velmi vysoko, u základu kulatý a tlustý, ke konečku se zužující.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot. Důležitá je u šarpeje také péče o uši a oči.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Šarpej se dožívá 12-ti až 13-ti let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies