Šanta kočičí - bylinka pro kočky

Šanta kočičí je trvalka, která se používá v bylinkářství a také v chovatelství koček. Kromě toho, že je šanta magnetem na kočky, je i léčivou rostlinou, kterou lze použít na mnohé neduhy. Přečtěte si o této zajímavé rostlině více informací.

Šanta kočičí

Všeobecně o šantě kočičí

Šanta kočičí (Nepeta cataria) je vytrvalá rostlina řadící se do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Je to až 60 centimetrů vysoká rostlina, která roste v trsech. Lodyhy jsou čtyřhranné, větvené, s hustou krátkou plstí. Listy mají srdčitý tvar a jsou vroubkovaně pilovité. Květy se na rostlině objevují od července do září, jsou malé a mají bílou nebo jemně růžovou barvu. Zahradní kultivary mohou mít květy modré nebo fialové.

Magnet na kočky

Své druhové jméno „kočičí" získala šanta díky svým účinkům na kočky. Obsahuje vonné silice (s obsahem karvakrolu, thymolu a nepetolu), které na dospělé kočky působí jako magnet a rády se o tuto rostlinu otírají. Na koťata nemá tato rostlina žádný vliv. Proto se touto rostlinou plní hračky pro ně určené. V chovatelských potřebách se prodává pod svým českým názvem, případně pod anglickými názvy catnip nebo catmint.

Pro zajímavost:

Silice obsažené v této rostlině odpuzují komáry.

Příznivé účinky pro lidské zdraví

Kromě toho, že je šanta magnetem na kočky, je i léčivou rostlinou, kterou lze použít na mnohé neduhy. Působí močopudně, pomáhá mírně snižovat krevní tlak, má uklidňující a tišící účinky (pomáhá zklidnit i vnitřní orgány, které jsou nervově podrážděné), upravuje trávicí poruchy (včetně průjmu) a také je velmi užitečná při nachlazení - podporuje pocení i vykašlávání, navíc snižuje horečku. Odvar z šanty hojí podlitiny a podrážděnou kůži. V menších dávkách ji lze podávat také dětem (pomáhá při bolestivém prořezávání mléčných zubů).

Šanta kočičí a její pěstování

Tato rostlina se pěstuje nejlépe z přímých výsevů. Dobře se jí daří na slunném místě, v propustné písčité nebo vápenité půdě. Je vhodná pro pěstování na záhonech i v nádobách. Rozmnožovat ji lze vrcholovými řízky. Mladé rostliny chráníme před kočkami pomocí drátů. Nať šanty sklízíme v době rozkvětu (počátkem léta), nejlépe dopoledne a za slunného počasí. Sušíme v tenkých svazcích na tmavém a vzdušném místě. Skladujeme na suchém a tmavém místě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies