Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Možná ji znáte také pod jedním z lidových názvů - babské ucho, koníčky, babský břich nebo se jí také říká vlčí chvost. Jedná se o vytrvalou rostlinku, která má polokeřovitý vzhled. Je vysoká 20 - 70 cm a její podlouhlé listy jsou stříbrno-šedé až zelené. Šalvěj kvete od května do července a jejími plody jsou tzv. tvrdky.

šalvěj lékařská

 

Pěstování

 

Šalvěj nepotřebuje speciální zeminu, vystačí si i na suchých či chudých půdách. Ale na čem si potrpí, je spíše zásaditá půda, která je lehce propustná a ideálně hlinito-písčitá. Pokud bude substrát či půda příliš kvalitní, nebude vám rostlina prospívat. Vysévá se v březnu či na podzim a umístit ji můžete do skleníku nebo jednoduše ven na zahrádku či do květináče. Hlavně ji vysaďte na slunném místě.

 

Většina druhů šalvějí se množí vegetativním způsobem, neboť se při generativním množení nezachová pravost. Proto je lepší množit šlechtěné odrůdy vrcholovými řízky. V srpnu, jakmile bude mít šalvěj po odkvětu, musíte rostlinku zbavit těch odkvetlých výhonků. Jinak se bude rostlina zbytečně vyčerpávat tvorbou semen. Životnost trsu je asi 5 let, pak už je nutná výměna sazenic. Starší rostlinky můžete i hlouběji seříznout, tím šalvěj omladíte.

 

šalvěj

 

Používá se vnitřně i zevně

 

Šalvěj užívaná vnitřně pomáhá při potížích s nadýmáním a díky ní se vylučuje i větší množství žluče. Zbaví vás nočního pocení, zmírňuje pracovní přetížení a zbaví vás i stresu. Pro ženy je šalvěj prospěšná tím, že dokáže snížit nadměrnou tvorbu mateřského mléka. Je ideálním pomocníkem, pokud vás trápí nepravidelná menstruace. Šalvěj se používá i zevně. Třeba kloktadlo připravené ze šalvěje vám pomůže v boji s angínou. Kloktadlo také pomáhá zmírňovat bolesti zubů, krvácivost dásní a je účinný i proti výskytu aft v ústní dutině.

 

Velice dobře hojí jizvy či další poranění kůže. Skvěle pomáhá proti pocení, proto ji přidávají do antiperspirantů, zubních past, ústních vod, mýdel, krémů, šampónů a do spousty dalších kosmetických přípravků. Šalvěj má i dezinfekční a posilující účinky, takže ji najdete i v pleťových vodách či v přísadách do koupele. Šalvěj se pro její výraznou vůni používá i v kuchyni. Ale měly byste do jídel přidávat jen malé množství, aby nezastínila ostatní potraviny.

 

Šalvěj a její magické účinky

 

Šalvěj je v magii nositelem moudrosti, bohatství a nesmrtelnosti. Dokáže zmírnit napětí a díky ní se můžete zbavit i negativity. Proto je také používána k posvěcení rituálních míst pomocí kouře, ve kterém se prý koupou američtí indiáni. Kdysi se tradovalo, že pokud si ji vysadíte na zahradě, přinese vám smůlu. Vzniklo to pravděpodobně z toho důvodu, že jsou k šalvěji přitahovány ropuchy a ostatní žáby. Ty byly spojovány se zlými silami a proto se ty zlé představy přenesly i na šalvěj. Nemusíte se bát, žabičky vám smůlu nepřinesou. Šalvěj vám ale může pomoci, pokud jste smutní a potřebujete se s něčím vyrovnat.

 

Říká se, že když si každý den přidáte malé množství do jídla, prodloužíte si život. Když máte nějaké přání a chcete, aby se splnilo, napište si ho na šalvějový lístek, dejte ho pod polštář a nechte ho tam minimálně 3 dny. To ale není všechno. Před usnutím musíte na své přání myslet. Pokud se vám bude zdát něco, jenž se nějak pojí s vaším přáním, pak se určitě vyplní. Jestliže se vám nebude zdát žádný sen, který by měl s přáním něco společného, tak ho zahrabejte do země.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies