Ryby – znáte piraně?

Piraně nejsou pouze dravé ryby, ale také kouzelní živočichové, kteří umějí držet pohromadě. V dnešním článku se dozvíte veškerá fakta, která byste o piraňách chtěli vědět. Čtěte dál!
Piraně

Dravé ryby – piraně a základní fakta o nich

Piraně jsou dravé ryby, jejichž domovem je Amazonie. Velikostně se pohybují od třiceti do čtyřiceti centimetrů. Často se zdržují v místech s průzračnou vodou, která je pro ně mnohem přitažlivější, než voda kalná. Ale ani kalnější vodou nepohrdnou. Druh Pygocentrus patří mezi nejagresivnější a nejmasožravější druhy.

Potrava masožravých piraní

Piraně druhu Pygocentrus patří mezi největší druhy a jsou velmi útočné. Pohybují se ve velkých hejnech a tehdy jsou mnohem nebezpečnější než malá skupinka. Troufnou si na ptáky, savce a dokonce i na hady. Ve velké skupině jsou velmi nebezpečné a útočí velmi rychle – málokteré oběti se podaří vyklouznout zaživa.

Vzhled – jak tyto piraně vypadají?

Piraňu rodu Pygocentrus poznáte poměrně snadno. Mladí jedinci jsou poseti černými tečkami, v období dospívání se postupně tyto tečky ztrácejí a na bocích se objevují zlaté až stříbrné šupiny. Břicho je zbarveno do červena a tento jev se objevuje už u velmi mladých rybek.

Jsou piraně skutečně nebezpečné pro člověka?

Známe mnoho přehnaných filmů o krvavých útocích těchto ryb, které byly natočeny. Ale pravděpodobnost, že se stanete obětí hejna těchto ryb, přestože se budete koupat v Amazonce, je velmi mizivá. Piraně by musely být jednak velmi hladové a navíc, raději se pustí do menšího sousta, které pro ně bude jednodušší kořistí. Jejich agresivitu však ani přesto není dobré podceňovat. Dospělá piraňa dokáže na jednou kousnutí člověku amputovat prst.

Chov piraní- jak na to?

Chov piraní je velice náročný, a to nejen z hlediska finančního. K chovu piraní je potřebné mít zařízení, jehož pořizovací cena je velmi vysoká a náročnost na údržbu časově velmi náročná. K chovu piraní potřebujete velké akvárium pro dostatek prostoru. Potřebujete také speciální vybavení v podobě kvalitního filtru a osvětlení. Časová náročnost údržby se pohybuje často až kolem osmi hodin týdně, pokud nepočítáme s krmením.

Další zajímavé články z rubriky svět zvířat

Zvířata - kterým hrozí vyhynutí?

Chameleón a jeho chov

Akvarijní ryby a jejich chov

Domácí mazlíčci - je lepší kočka nebo pes?

Nejjedovatější zvířata světa

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies