Ryby - jak plavou?

Pro mnohé z nás je plavání docela namáhavá práce. Ale takové ryby dokáží bez viditelné námahy plavat bez přestávky po celý den a dokonce po celé roky. Jak to zvládají a jak to mohou tak dlouho vydržet?
Hejno ryb v průzračném moři

Ryby – pohyb vpřed

Dá se říci, že voda je velmi husté prostředí, jež klade velký odpor všemu, co se v něm pohybuje. Čím má však plovoucí těleso dokonalejší proudnicový tvar, tím menší odpor mu voda klade a tím snadněji vodou proniká. A přesně takový efekt využívají ryby při plavání.


Jedním ze způsobů pohybu ryb je vlnění těla. Při pravidelném vlnění celým tělem však dochází k velkému odporu vody, a tak se tato technika zachovala jen u několika druhů ryb. U většiny ryb nedochází k vlnivému pohybu pravidelně, ale směrem od hlavy k ocasu se amplituda vlny zvětšuje a hlavní funkci vykonává ocasní ploutev.

Ryby – funkce ploutví

Jak již bylo uvedeno, u většiny ryb je hlavním orgánem zajišťujícím pohyb velká ocasní ploutev, která je častokrát doplněna vlnivým pohybem těla.

Nenechte si ujít mořské akvárium!

Párové hrudní ploutve slouží ve většině případů jen jako stabilizátory polohy nebo rybám pomáhají při složitějších obratech nebo jiných manévrech.

Ryby – jak stoupají

Tělo ryby je těžší než voda, a tak se projevuje neustálou tendenci ke klesání. Takový žralok si proti tomu pomáhá tím, že plave neustále vzhůru a protože je ve vodě nadlehčován více než většina ryb, není to pro něj těžké.


U kostnatých ryb, jako je třeba štika, je problém se stoupáním vyřešen jinak. Tyto ryby mají zvláštní plynový měchýř, díky němuž si ryba sama určí množství plynu, a tak upraví svojí hmotnost.

Ryby – způsoby plavání

Žralok modravý

Žralok má prodlouženou hrudní ploutev, která působí jako výškové kormidlo. Neustále žraloka při plavání nadzvedávají a zabraňují tak jeho klesání.

Tuňák obecný

Tuňák obecný je odjakživa rychlý plavec. Jeho ploutev je silná a mírně vykrojená. Razantní pohyby ze strany na stranu pohánějí rybu vpřed a zároveň ji i zvedají.

Úhoř říční

Úhoř se pohybuje ve vodě hadovitým vlněním těla ve směru nejmenšího odporu.

Koníček mořský

Koníček mořský je odkázán jen na pohyb ploutví. Pohybuje se pomalu vpřed a je poháněn rychlými údery hřbetní ploutve.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies