Rybíz - multivitamínová bomba

Rybíz je velmi zdravý a dá se využít i v kosmetice. Jsou to vlastně takové multivitamínové bomby, které posilují naši imunitu a cévy. Vypěstujte si na své zahrádce tento vděčný keř s bobulemi, jež jsou bohaté na vitamín C. Denní doporučená dávka vitamínu C se skrývá ve 40 rybízových kuličkách.

Červený rybíz

 

Účinky

 

Kromě již zmíněného vitamínu C rybíz obsahuje i karoteny, jež se následně přemění na vitamín A. Díky němu rybíz pomáhá chránit sliznice a zrychluje metabolismus. Vitamíny B3 a B5 se zase postarají o pevnější nervy a zvýšenou ochranu vlasů, kůže i nehtů. Vysoký obsah draslíku, vápníku, manganu a železa posiluje srdce, ale i svaly a nervovou soustavu. Černý rybíz pomáhá při léčbě infekčních zánětů dýchacích cest, také při chronických zánětech močových cest a léčí i revmatická onemocnění.

 

Plody rybízu se dají využít i při léčbě zánětu - především v ústní dutině či krku. Rybíz je důležitým rostlinným antioxidantem, což znamená, že očišťuje organismus od volných radikálů. Proto se doporučuje preventivně konzumovat jako ochrana před vznikem rakoviny. Napomáhá i při léčbě šerosleposti a zlepšuje průchodnost krve. Jestli hledáte pomoc proti křečovým žílám, vysokému krevnímu tlaku, hemeroidům či otokům končetin, zkuste jíst pravidelně rybíz. Mělo by se vám ulevit. Rybíz se využívá i v kosmetice. Můžete si z něj vyrobit vyživující a hydratační pleťové masky.

 

Pěstování

 

Keře, které jste si donesli na jaře či na podzim ze školky, se musí nejprve namočit do vody. Nechte je v ní odpočívat minimálně 1 den a až potom je začněte vysazovat. Sázejte je tak, aby mezi sebou měli prostor 1 - 1,5 m. Budou vám prospívat kdekoliv, i v běžné zemině, kterou si ještě můžete vylepšit kompostem.

 

Bílý a červený rybíz sázejte raději  10 cm hlouběji, než je sázely ve školce, aby vznikl základ nového a pevného keře. Nezapomeňte zkrátit výhony nad zemí. Bude stačit 10 - 20 centimetrů. Černý rybíz už nemusíte sázet o tolik hlouběji, stačí pár centimetrů. Raději ho ale seřízněte. Jestliže toužíte po vyšší úrodě, pořiďte si minimálně 2 keře černého rybízu. Zvolte jiné odrůdy, ale takové, které se budou navzájem opylovat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies