Růže - houbové choroby na listech

Pěstování růží vyžaduje určité zkušenosti, zajištění optimálních podmínek pro růst a především ochranu proti chorobám a škůdcům. Jaké jsou nejčastější houbové choroby u růží a jak se proti nim bránit?
Růže

Růže – houbové choroby – změny na listech

Listy růží mohou trápit mšice, svilušky, pilatky. Kráse listů nepřidají ani brouci, píďalky i včely. Změnu barvy listů může vyvolat špatná výživa, popálení listů a postřiky proti chorobám a škůdcům.

Růže – houbové choroby na listech – prevence

Listové choroby, které mají původ v houbách jsou velmi rozšířené. Růže budou zdravé tehdy, pokud jim dopřejeme vyrovnanou výživu a správnou zálivku. K chemickým zásahům přistoupíme jedině tehdy, když poškození přesáhne únosnou míru. Správnou volbou odrůd je možno choroby omezit.

Růže – houbové choroby na listech – černá skvrnitost

Mezi nejhorší houbové choroby růží patří černá skvrnitost. Projevuje se převážně od časného léta do podzimu. Na listech i nevyzrálých výhonech se objevují hnědé až fialově černé, často žlutě orámované skvrny. Někdy jsou paprsčitého tvaru. Podle druhů rostlin listy buď opadají nebo na rostlině zůstanou delší dobu. Šíření houby je velmi závislé na počasí.

Růže – houbové choroby na listech – černá skvrnitost a ochrana

Černou skvrnitost může do značné míry ovlivnit místo výsadby. Lepší jsou polohy větrné než uzavřené v blízkosti vodních ploch s vysokou vzdušnou vlhkostí. Při dlouhodobém pěstování se zárodky houby kumulují. Během vegetace odstraňujeme podle možností nemocné listy z rostlin i z půdy. Nezaléváme listy, poněvadž při orosení se více šíří infekce. V předjaří provedeme základní řez a na podzim zkrácení větví.

Růže – houbové choroby na listech – padlí růžové

Druhou nejčastější houbovou chorobou listů je padlí růžové. Více napadá růže s měkkými, matnými listy než odrůdy s listy kožovitými a lesklými. Na listech, hlavně mladých výhonů, se tvoří bělavý až šedobílý moučnatý povlak. Tato choroba však napadá i poupata, květní kalichy a stopky. Padlí se hromadně vyskytuje hlavně v srpnu – v období bouřkového počasí a nočního ochlazení s rosou. Padlí růžové potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost a vyšší teplotu.

Růže – houbové choroby na listech – padlí růžové a ochrana

Ochrana před padlím spočívá v udržování dobrého fyziologického stavu rostlin, likvidování napadených částí v počátku šíření, nezalévání na list. Chemická ochrana může být účinná po dvou nebo třech postřicích.

Růže – houbové choroby na listech – rez růžová

Rez růžová je typická jen pro růže. Projevuje se hlavně červenými výčnělky a u rubu listů se objevují rezavé prášivé kupky. Napadené listy odumírají. Na větvích se tvoří již v květnu.

Růže – houbové choroby na listech – rez růžová a ochrana

Rez růžová se vyskytuje méně na slunných a provzdušněných místech.

Růže – houbové choroby na listech – chemická ochrana

Houbové choroby (ve větší míře) zlikvidujeme jen pomocí chemického postřiku. Pro postřiky existují určitá pravidla:
  • Nepracujeme za slunce, za silnějšího větru, před deštěm.
  • Postřiky je zpravidla nutné opakovat v intervalu přibližně 10 dnů až do nápravy stavu.
  • Všeobecně platí, že čím chemický přípravek střídáme častěji, tím lépe, neboť škodlivé organismy si mohou po čase vytvořit odolnost.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies