Ruský toy

Ruský toy se původně nazýval Moskevský dlouhosrstý toy teriér. Je to malý a velmi přátelský pes, který je velmi fixovaný na svého pána. Existují dvě variety plemene: hladkosrstá a dlouhosrstá.

Ruský toy

Ruský toy - povaha

Ruský toy je živý, veselý, velmi inteligentní a přátelský pes. Velmi má rád děti, snese se i s ostatními domácími zvířaty. K pánovi jej váže silné pouto. Nikdy nebývá agresivní. Je také skvělým hlídačem, který vždy hlasitým štěkotem upozorní na možné nebezpečí.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Ruský toy má v kohoutku 18 až 26 centimetrů.

Váha:

Váha psa se pohybuje v rozmezí 1 až 3 kilogramů.

Srst:

Existují dvě variety plemene: hladkosrstá a dlouhosrstá.

  • hladkosrstá varieta: krátká, těsně přiléhající, lesklá srst, bez podsady nebo lysin.
  • dlouhosrstá varieta: tělo je pokryto středně dlouhou (3-5 cm), rovnou nebo lehce zvlněnou srstí, dobře přiléhající, která nezakrývá přirozený obrys těla. Srst na hlavě a na přední části končetin je krátká a těsně přiléhající. Výrazné praporce na zadní straně končetin. Tlapky mají dlouhou, hedvábnou srst, která zcela zakrývá drápky. Uši jsou pokryty silnou douhou srstí, vytvářející závěsy. Psi starší 3 let mají závěsy, které mohou zcela zakrýt vnější strany a špičky uší. Srst na trupu nesmí vypadat rozcuchaně ani být příliš krátká (méně než 2 cm).

Zbarvení srsti: černá s pálením, hnědá s pálením, modrá s pálením. Také červená jakéhokoliv odstínu s nebo bez černého či hnědého překrytí. U všech barev jsou preferovány sytější odstíny.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Pes kompaktní postavy a kvadratického rámce těla.

Hlava:

Hlava je malá, v lícních kostech přiměřeně široká, čelo je zlehka okrouhlé.

Krk:

Rovný, střední délky, vysoko nasazený a nesený, vzpřímený, štíhlý, suchý, bez laloku nebo záhybů kůže, přiměřeně osvalený.

Oči:

Oči jsou poměrně velké, kulaté, tmavé, mírně vystouplé, posazené dostatečně daleko od sebe a hledící přímo vpřed. Oční víčka jsou tmavá nebo barvou odpovídají barvě srsti, těsně přiléhají.

Uši:

Uši jsou velké, tenké, vysoko nasazené, vztyčené.

Ocas:

Nesený v prodloužení hřbetní linie nebo nad ní. Suchý, jemný, často porostlý delší srstí.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Ruský toy teriér je vhodný zejména do bytu. Pes se dožívá 12-ti až 13-ti let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies