Ruská kočka (Russian Blue)

Ruské modré kočky vynikají neobvyklou krásou. Jsou charakteristické nejen svou nezaměnitelnou srstí modravé barvy, ale také svou oddaností, inteligencí a náklonnosti ke svému pánovi.
Ruská kočka

Ruská kočka – původ

Původ krátkosrsté modré kočky se štíhlou stavbou těla sahá přibližně do 18. století, kdy byla objevena v blízkosti ruského přístavu. Odtud si je odvezli britští mořeplavci, kteří jimi byli nadšeni. Ruská kočka si zpočátku získala oblibu zejména v Británii, ale v současné době je známým plemenem ve všech zemích.

Ruská kočka – vzhled

Tělo je delší, svalnaté a elegantní. Tělo není ani podsadité, ani subtilní. Hlava nesmí být příliš dlouhá. Typické jsou mandlové oči se sytě zelenou barvou očí. Ruská kočka je charakteristická svou kvalitou srsti – srst nelze srovnávat se srstí žádného dalšího plemene – je hladká a odstává od těla. Barva srsti je nejlépe středně modrá s jemným stříbřitým odleskem na konečcích chlupů.

Ruská kočka – povaha

Ruská modrá kočka patří k jedním z nejosobitějších koček. Jako všechny kočky mají svou hlavu, tak i toto plemeno není výjimkou, ale je proslulá svou inteligencí. Na své majitele se pevně váže, ale k cizím lidem má ostych.

Ruská kočka – zajímavost

Kolem roku 1900 nebyla ruská modrá kočka klasifikována jako zvláštní plemeno. Všechny krátkosrsté modré kočky se spolu navzájem běžně křížily a každý měl svůj vlastní názor na to, jak by tyto kočky měly vypadat. Ruská kočka se dokonce křížila se Siamskou kočkou, kdy dostala podobu štíhlejší a elegantnější stavby těla. V šedesátých letech se však chovatelé pokusili vrátit k původnímu plemeni kočky. V omezené míře se nyní chovají i ruské bílé a černé kočky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies