Ruční pily - vyberte si z nejužívanějších druhů

Každý správný kutil by měl mít minimálně 2 až 3 typy ručních pil ve své domácí dílně. Víte jaké jsou základní druhy ručních pil a jaké je jejich použití? Řetězovka, hřebenovka nebo ocaska? Kterou zvolit?
Kmeny stromů

Ocaska usnadňuje řezání čerstvého dřeva

Ocaska s hrubým a pokud možno co největším listem je určena pro hrubou práci a pro provádění dlouhých řezů. Při výběru ruční pily je důležité, aby se dala pohodlně a dobře držet.Protože rovný hřbet ocasky není nijak zpevněný, je tato pila velmi pružná. Snadno se tak při řezání s touto pilou může stát, že se při řezání odchýlíte od načrtnuté linie řezu.

Výhodné jsou ocasky s listem, který je potažen teflonovou vrstvou. Takováto úprava výrazným způsobem usnadňuje řezání čerstvého dřeva, které velmi špatně hoří, a navíc velmi účinně chrání list pily před působením vlhkosti. Ocaska je vhodná k řezání prken, tabulí, fošen z masivního dřeva, dřevotřískových desek apod.

Ruční pila hřebenovka

Hřebenovka se od ocasky odlišuje nejen zesíleným hřbetem, ale i poněkud menšími hustěji uspořádanými zuby. Umožňuje čistý a jemný řez. Hřebenovka je vhodná pro řez potažených dřevotřískových desek, překližek a truhlářských desek.

Jemnořezná pila pro řez lišt

Jemnořezná pila je určena k provádění jemných řezů, jednotlivé kusy dřeva od sebe odděluje přesně a hladce. Správné vedení řezu jemnořeznou pilou lze podpořit použitím zarážky anebo pokosnice. Jemnořezná pila je vhodná pro řez lišt, profilových tyčí, drážek a zářezů.

Děrovka - ruční pila na zakřivené tvary

Děrovka má nápadně úzký zašpičatělý list bez zesílení hřbetu. S její pomocí se mohou řezat různě zakřivené tvary a díry.

Jak o ruční pilu správně pečovat?

Pro všechny druhy pil obecně platí zásada, že list pily by se měl udržovat v čistotě a suchu. A i když má pila speciálně tvrzené zuby, je vhodné ji čas od času nabrousit. V prodejně stavebnin nebo v obchodě s dřevěným materiálem by vám měli poradit, kde je vhodné nechat pilu nabrousit.


Jak zbavit váš domov plísní

Tipy a triky k odstranění rzi z kovových předmětů

Lepidla - jejich rozdělení a použití

Jak odstranit vodní kámen?

Nože a jejich broušení


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies