Rotvajler - Rottweiler

Plemeno bylo vyšlechtěno v Německu ve 20. letech 19.století. Název dostalo podle města Rottweiler, střediska obchodu s dobytkem na jihu země.V současnosti je rotvajler užíván jako spolehlivý služební pes.Více o tomto plemeni naleznete zde.
Rotvajler

Původ

Plemeno bylo vyšlechtěno v Německu ve 20. letech 19.století. Název dostalo podle města Rottweiler, střediska obchodu s dobytkem na jihu země. Zprvu byl rotvajler používán k lovu černé zvěře, později jako pastevecký pes k doprovázení stád a jejich nočnímu hlídání. V současnosti je rotvajler užíván jako spolehlivý služební pes. V USA bylo plemeno uznáno v roce 1935, ve Velké Británii se objevilo roce 1936.

Váha

Průměrná hmotnost psa je 50 kilogramů. Fena váží průměrně 42 kilogramů.

Výška

Výška psa se pohybuje v rozmezí 63– 69 centimetrů, u fen 58 - 63,5 centimetrů.

Péče o srst

Srst rotvajlera je středně dlouhá s hrubými pestíky a jemnou podsadou. Zbarvení je černé s tříslovými až mahogonovými odznaky, které nezabírají více než jednu desetinu povrchu těla. Podsada je černá, šedá nebo plavá. Péče o srst rotvajlera není náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít například kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Každodenní kartáčování je velice nutné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Povahové rysy

Rotvajler je pes velice inteligentní, poslušný, učenlivý, společenský a přátelský. Je také velice odvážný a temperamentní a nechybí mu ani sebevědomí a rozvážnost. Svému pánovi je velmi oddaný a věrný. Vůči vetřelcům dokáže být i agresivní.

Výchova

Výchova probíhá většinou bez problémů. Tito psi se snadno učí a rádi něco dělají pro svého pána.

Pohyb

Rotvajler je aktivní plemeno a je zapotřebí, aby měl dostatek pohybu. Pro udržení jeho kondice můžete s rotvajlerem podnikat dlouhé a pravidelné procházky.

Věk

Rotvajler se dožívá věku kolem 11 – 12 let.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies