Rostlinné mléko - proč bychom ho měli pít?

Rostlinná mléka jsou mnohem zdravější než ta živočišná. A proč vlastně? Jaký je mezi nimi rozdíl? A dokáže vůbec rostlinné mléko plně nahradit živočišné? Jaké druhy rostlinného mléka existují?

Rostlinné mléko - proč bychom ho měli pít?

 

Rostlinné vs. živočišné mléko

 

V první řadě bychom měli vědět, že rostlinné mléko není mlékem v tom pravém smyslu slova. Jedná se tedy o rostlinný nápoj, který se liší nejen surovinami, z něhož se vyrábí, ale i výrobním postupem. Živočišné mléko se získá nadojením a pak se jen různě upravuje. Rostlinné nápoje však musí projít lisováním a také fermentací ovsa, rýže, mandlí, ořechů, sóji a dalších surovin, z kterých chceme připravit rostlinný nápoj.

 

Rostlinné nápoje se doporučují především lidem, které trápí vysoký cholesterol nebo mají alergii na laktózu, kterou rostlinné nápoje vůbec neobsahují. Navíc se samozřejmě liší i chutí, ale co je důležitější, obsahují jen nepatrné množství tuku, takže jsou vhodnou náhradou živočišného mléka při redukční dietě.

 

Je rostlinné mléko plnohodnotnou náhradou živočišného mléka?

 

Oblíbenost kravského mléka, i když není nijak zdraví škodlivé, postupem času klesá. Pokud budete chtít kravské mléko nahradit rostlinnými, které více prospívají našemu zdraví, nezapomeňte svému tělu dodávat cenné látky, o které byste se ochudili. Jezte občas alespoň sýry, tvarohy a zakysané výrobky, které jsou obrovským přínosem k našemu celkovému zdraví. 

 

Rostlinné mléko sice plně nenahradí to živočišné, ale pokud budete tělu dodávat cenné látky v jiné formě, nemusí to být na škodu. Ba naopak. Rostlinné bílkoviny totiž poráží ty živočišné v plném rozsahu. Proto byste měli zvýšit příjem rostlinných proteinů a co se týče těch živočišných, tam je vhodné jejich příjem snížit.

 

Druhy rostlinného mléka

 

  • Konopné (z neloupaných semen konopí setého)
  • Makové
  • Oříškové (z vlašských a lískových ořechů)
  • Mandlové
  • Slunečnicové
  • Kokosové
  • Sezamové
  • Rýžové (vařené či nevařené)
  • Ovesné
  • Ostatní - z melounových semínek, brazilské (z para ořechů) a další.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies