Roláda - sladké potěšení

Roládu můžete podávat při nějaké slavnostní příležitosti nebo jen tak, abyste udělali radost rodině či přátelům. Blíží se víkend, tak své blízké překvapte sladkou roládou.

Pečení je radost

 

Maková roláda s citronovou náplní

 

  • Vaječný bílek - 10 ks
  • Moučkový cukr - 150 g
  • Hladká mouka - 100 g
  • Mák - 50 g
  • Prášek do pečiva - ½ balení
  • Sůl - špetka

 

Na citronovou náplň budete potřebovat tyto suroviny:

 

  • Krupicový cukr - 1 lžíce
  • Vanilkový cukr - 1 balení
  • Tvaroh - 500 g (jemný)
  • Citronová kůra a šťáva - dle chuti

 

Nejprve si připravte krém, aby mohl dostatečně ztuhnout. Smíchejte ingredience a podle toho, jak moc citronovou náplň chcete, přidávejte citronovou šťávu. Tvaroh by měl být jemný a rozhodně nesmíte vybrat vodnatý, jinak se vám bude hůře roztírat. Teď si zpracujte těsto. Ušlehejte si z bílků tuhou pěnu, do ní přidejte cukr a sůl.

 

Musíte šlehat tak dlouho, dokud pěna nezíská lesklý nádech. Pak tam přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přisypte do těsta mák a důkladně vařečkou promíchejte. Do plechu (32 x 34 cm) s pečícím papírem nalijte těsto a pečte v troubě na 180 °C přibližně 15 minut. Hotové těsto poznáte podle zlatavé barvy, pak jej sundejte z plechu, odstraňte z něj pečící papír a jemně srolujte pomocí navlhčené utěrky. Po vychladnutí jej potřete krémem a opět srolujte. Dejte roládu do lednice minimálně na 4 hodiny, aby pořádně ztuhla. Pak už jen nakrájíte a můžete podávat.

 

Karamelová roláda s ořechy

 

  • Vejce - 4 ks
  • Hnědý cukr - 4 lžíce
  • Polohrubá mouka - 4 lžíce
  • Mleté lískové oříšky - 70 g (můžete vyměnit za vlašské ořechy)
  • Horká voda - 50 ml

 

Pro přípravu karamelové náplně si připravte:

 

  • Čerstvé máslo - 150 g (změklé)
  • Karamelové salko - 397 g

 

Z vaječných bílků si ušlehejte sníh. V další míse si vyšlehejte žloutky, cukr a mouku raději prosijte. Pak nalijte horkou vodu a přisypte ořechy. Jakmile směs důkladně promícháme, začneme tam pomalu přidávat sníh. Nalijte směs na plech (36 x 26 cm) vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut.

 

Hned po upečení zbavte těsto pečícího papíru a položte na vlhkou utěrku. Pak opatrně rolujte. Pokud vám nejde sundat papír, nechte ho tam a rolujte i s ním. Po vychladnutí jej odstraníte snadněji. Náplň si připravíte tak, že smícháte máslo a karamelové salko. Trochu náplně si nechte na potření povrchu rolády, kterou ještě můžete posypat mletými ořechy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies