Řízkování okrasných stromů a keřů

Vhodnou dobou pro řízkování okrasných stromů a keřů je jaro a začátek léta, kdy jsou řízky měkké a dobře se s nimi pracuje.

Acer japonicum

Vhodná doba pro odběr řízků

Okrasné stromy a keře je nejvhodnější řízkovat na jaře (nejlépe v období dubna až května), kdy jsou řízky měkké a dobře se s nimi pracuje. Řízkovat můžeme samozřejmě i během léta, to už ovšem bývají zdřevnatělé. Nejvhodnější denní dobou je ráno (kdy je ještě rosa), nejlépe během zamračeného dne. Řízky nesmí zaschnout, proto je ukládáme do igelitových sáčků nebo do zastíněných nádob s trochou vody. Nejlépe koření řízky z mladších rostlin a z rostlin, které také vznikly řízkováním.

Druhy řízků

  • Vrcholové řízky - odebíráme z konců letorostů, měly by mít 8 - 12 centimetrů
  • Osní řízky - po odebrání vrcholového řízku nám vzniknou na letorostu osní řízky
  • Řízky s tzv. patkou - zejména u jehličnanů (například thůje), odrhneme je od matečné rostliny, vznikne nám tzv. patka

Úprava řízků

  • Velké listy u řízků můžeme zastřihnout až na jednu třetinu.
  • Vhodné je seříznutí kůry (neřežeme ovšem přímo do dřeva).
  • Roztřepaný konec trhaných jehličnatých řízků odstřihneme.
  • Řízky po odebrání ošetříme v roztoku hypermanganu.
  • Řízky lze skladovat několik dní v chladu (v igelitovém sáčku s trochou vody).

Vhodný pěstební substrát pro zakořenění řízků

Pěstební substrát by měl být vzdušný a propustný. Měl by být předem ošetřený proti plísním (můžeme jej přelít vroucí vodou s příměsí hypermanganu). Substrát by se měl skládat ze dvou dílů rašeliny a jednoho dílu ostrého písku. Pěstební substrát můžeme zjemnit perlitem a nebo drceným polystyrenem, přidat můžeme také polorozložené borové jehličí.

Výsadba řízků do pěstebního substrátu

Do květináčů a truhlíků naplněných pěstebním substrátem zapichujeme řízky těsně vedle sebe, nejlépe 1 až 2 centimetry seříznutým okrajem do půdy. Před výsadbou je vhodné šikmé řezy na řízcích ošetřit přípravkem na podporu růstu, takzvaným stimulátorem.

Umístění řízků

Řízky po výsadbě umístíme na světlé, teplé místo s vysokou vzdušnou vlhkostí (téměř 100%). Vhodné je proto květináč a nebo truhlík s řízky přikrýt fólií s otvory (zajistí vlhkost), aby řízky mohly dýchat a na povrchu pěstebního substrátu se netvářely plísně.

Péče o vysazené řízky

Řízky pravidelně rosíme odstátou dešťovou vodou. Vlhkost je třeba průběžně kontrolovat. Spodek pěstební nádoby můžeme obalit fólií, aby zbytečně neunikalo teplo. Rostliny nevystavujeme přímému slunečnímu záření (pod fólií by se vytvářely vysoké teploty, což by řízkům uškodilo), proto je vhodné je přistínit. Před hrnkováním a dalším dopěstováváním je třeba řízkovance postupně otužovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies