Říjen v zahradě - co nás ještě čeká?

Na zahradě práce nikdy nekončí. V říjnu ještě můžete zasadit ovocné stromy, ještě naposledy posekat trávník či zastřihnout růže. Povinností je ale mnohem víc.

Říjen v zahradě - co nás ještě čeká?

 

Už byste měli zahradu pomalu připravovat na zimní období, které možná nastane dřív, než si myslíme. V říjnu už mnoho slunečních dnů nebývá. Říjen je měsícem sklizně a především příprav na zimu.

 

 

  • Trávník a spadané listí

 

Určitě byste neměli zapomenout ještě naposledy upravit trávník. Posekejte ho, ale neměli byste sekat příliš blízko u země. Raději zvyšte pojezd sekačky, pokud je to možné. Na trávník byste měli také rozprášit chemickou ochranu proti plísním. Nakonec mu ještě můžete přilepšit trochou kompostu. Rozházejte jej ale přes síto, aby jste docílil rovnoměrného rozložení. Ne abyste jen rozházeli větší kusy. 

 

Listí byste měli shrabovat průběžně. Můžete si jej ukládat a přidat do kompostu. Avšak pozor, abyste do kompostu nepřidali i listy z ořešáku. Ty totiž obsahují spoustu škodlivých látek. Do kompostu také nedávejte nahnilé ovoce, abyste předešli šíření houbových nemocí.

 

 

  • Záhony

 

Všechny záhony musíte před nástupem zimy zrýt. Avšak vrhněte se na to, až sklidíte zeleninu. A pokud najdete drobné zbytky rostlin, zaryjte je do půdy také. Zahradu musíte i odplevelit, tak si ušetříte práci, kterou byste tak jako tak museli po zimě udělat.

 

 

  • Rostliny

 

Rostliny potřebují spoustu vody, takže se je snažte často zalévat. Je to důležité, protože v zimním období budou zelené části rostlin odpařovat vodu. Jelikož však bude půda zmrzlá, kořeny již nebudou moci přijímat vodu. Růže vyžadují sestříhat, jinak vám nebudou dobře přezimovat.

 

Jestliže máte v zahradě rostliny, které jsou choulostivější a vadí jim zimní mrazy, pořiďte si netkanou textilií. Ještě ji ale nedávejte na rostliny. Musíte počkat, až přijdou silnější mrazíky, jinak se vám tam ukryjí škůdci. Tou textilií byste pro ně totiž připravili přímo ideální zimoviště.

 

Také si můžete koupit lepové pásy, které se připevňují na stromy. Na nich se pak uchytí nejrůznější škůdci. Co se týče nemocných a uschlých stromů, musíte je vykopat i s kořeny. A abyste prodloužili životnost své zahradní hadici, vypusťte z ní všechnu vodu a uskladněte ji na suchém a chladném místě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies