Renovace dveří a zárubní

Dveře a zárubně obvykle kupujeme jednou za život a pak už se o ně nestaráme. Všechno ale časem ztrácí svou kvalitu, nemluvě o estetickém působení.

Bezpečnostní dveře

Spousta z nás dveře vůbec neřeší. Nastěhujeme se do bytu a je nám jedno, že vstup do domu tvoří směšná dřevotříska, kterou zloděj lehce prokopne a má tak přístup k majetku volný. Ve starších panelových domech je úskalím i samotný vzhled dveří a zárubní. Pokud se vám nechce kupovat nové, máme pro vás tipy, jak je rafinovaně proměnit na „jako nové“.

Nátěr dveří

Klasické dřevěné dveře bývají kvůli odolnosti a životnosti natřeny olejovou barvou, i ta ale časem vyschne a začne se odlupovat. Dveře přestávají působit esteticky – což ale můžeme napravit tak, že je znovu natřeme.

Jak na to

Dveře vysaďte z pantů, sejměte z nich kliku a kování a dobře je omyjte. Starý nátěr odstraňte obroušením skelným papírem. Je-li nátěr příliš odolný, odstraňte alespoň jeho drolící se zbytky. Poté můžete začít natírat. Minimální počet vrstev jsou dvě. Po natření barvou na dřevo můžete dveře ještě potřít lakem nebo krycí barvou. Pokud je podklad i po natření barvou nevzhledný, překryjte jej lazurovacím lakem, který veškeré nedostatky zakryje.

Jsou-li dveře místy výrazně poškrábané, použijte vyrovnávací akrylátový tmel. Do poškozeného místa jej vměstnejte špachtlí a dobře vyhlaďte. Tmel zasychá cca 3 hodiny, záleží na tloušťce vrstvy.

Nátěr zárubní

Také zárubním lze dodat hezčí vzhled. Postup je podobný jako u lakování dveří. Nejdříve je omyjte, odstraňte odlupující se lak, povrch zdrsněte a poté natřete. Pokud jsou zárubně zachovalé, bez poškozeného laku (který je pouze vybledlý), seškrabovat je nemusíte. K jejich renovaci slouží celá řada speciálních nebo univerzálních laků.

Tapetování dveří

K vytvoření dojmu nových dveří vám pomůže i tapeta. Vysaďte dveře z pantu, odmontujte kliku a kování, dveře dobře omyjte. Rozstříhejte tapetu tak, jak je třeba, nezapomeňte, že by měla přesahovat okraje dveří (tam ji ohnete do falců). Dobrým trikem je nastříkat plochu dveří vodou zředěnou s jarem – tapeta po ní bude lehce klouzat, takže bude dobře manipulovatelná. Místa otvorů pro klíč a kliku řezákem vyřízněte. Pak jen zpátky nasaďte kování, kliku a samotné dveře a dílo je hotovo.

Plastové fólie

Obdobou tapet jsou plastové fólie, kterými můžete potáhnout jak dveře, tak i zárubně. Fólie věrohodně imitují dřevo a mají řadu praktických vlastností. Mají dlouhou životnost a barevnou stálost, jsou odolné vůči oděru i nárazu a snadno se udržují. Na jejich instalaci ale doporučujeme odborníky.

Renovace se vyplatí

Když srovnáte náklady na pořízení nových dveří a náklady na jejich renovaci, varianta bé vyjde bezesporu levněji. Navíc odpadá problém se špínou a hlukem, jenž by způsobilo bourání, zdění a ukotvení pantů na staré zárubně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies