Rekonstruujeme půdní prostory

Ve většině domů nebo i chat jsou často nevyužité půdní prostory. Právě ony představují řešení, jak získat kvalitní a moderní bydlení. Tyto rekonstrukce mají však svá specifika, se kterými je dobré se seznámit předem.

Půdní prostor

Je objekt vhodný k půdní vestavbě?

Střecha - nejvhodnějším tvarem střechy pro půdní vestavbu je střecha sedlová nebo mansardová.

Výška místností - vycházíme z ustanovení ČSN 73 4301 - Obytné budovy, jež předepisuje výšku podkrovních místností v rodinných domcích na 2,30 m a výšku stěny u šikmého stropu na 1,60 m.

Konstrukce krovu - nejvhodnější jsou ty, které co nejméně překážejí využití prostoru.

Nosnost stropů a zdí - u staveb z cihel nebo tvárnic bývá dostačující, u staveb montovaných, zvláště typových, je před započetím půdní vestavby třeba konzultace s odborníkem.

Co nepodcenit

Komíny - ideální je napojit vytápění podkroví na centrální, již instalované topení. Pokud tato možnost není, musíme zvolit etážové nebo tradiční lokální vytápění v jednotlivých místnostech.

Izolace střešní konstrukce - při budování podkroví bereme v úvahu také prostup tepla, vlhkosti (vodní pára, sníh, voda) a vzduchu.

Stěny a příčky - nejčastěji se používají ty s dřevěnou kostrou (výhodou je malá hmotnost a suchý proces při jejich instalaci).

Denní osvětlení

Lze volit osvětlení okny ve štítech, šikmými střešními okny, vikýři (podle typu střechy pultovými, sedlovými, valbovými) - tato okna lze doplnit balkonem, popř. okny v zářezu střechy (výhodou je vznik menší či větší terasy kryté střechou).

Instalační rozvody

Koupelna a WC - tady jsme limitováni především technickými podmínkami:

  • Musí být možnost napojení kanalizace na již existující rozvody vobjektu
  • Rozvody musí být dostatečně dimenzované
  • Kanalizační stoupačka nesmí být vzdálena od zřizovacích předmětů více než 3 m a od záchodové mísy 1,5 m, aby spád kodpadu byl dostatečný

Rekonstrukce půdních prostor svépomocí

Za předpokladu, že jsme navštívili stavební úřad, statika, jsme průměrně manuálně zruční a střecha a krovy jsou v dobrém stavu, se do rekonstrukce podkroví můžeme pustit sami. Mimo jiné budeme potřebovat izolační klíny z minerální vlny o tloušťce 10 cm, hliníkovou fólii jako parotěsnou uzávěru, nosné latění, sádrokartonové plotny, vruty 35 mm, sádrokartonové obkladové desky, vazáky, spárovací tmel, základní nátěr, tapety. Podle velikosti renovovaných prostor počítejme s prací v řádu několika dnů.

Postup práce:

  • Izolace
  • Obložení úkosů deskami našroubovanými na krokve, na něž se připevňují sádrokartonové přířezy. Stejným způsobem je izolován a obložen strop, který tvoří krokve spřipevněnými prkny a nosné latění.
  • Na štítovou zeď se vazáky připevní sádrokartonové obkladové plotny s 20mm vrstvou tvrdé pěny. Po připevnění zatmelíme spáry a zbrousíme je.
  • Nátěr základní barvou, tapetování.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies