Recepty pro milovníky omáček – 1.díl

Připravili jsme si pro vás nový seriál, který zajisté potěší všechny milovníky omáček. V dnešním díle vám poradíme, jak si připravit koprovou, šípkovou, višňovou a nebo křenovou omáčku.

Telecí maso s omáčkou

Koprová omáčka

40 g másla, 60 g hladké mouky, kopr, 2 dl mléka, 2 dl smetany, 10 g cukru, sůl, ocet, citrónová šťáva

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou a mlékem. Dobře rozmícháme a dáme vařit. Do dobře povařeného základu přidáme smetanu, sůl, cukr a ocet podle chuti. Necháme přejít varem. Do hotové omáčky vmícháme nadrobno nasekaný kopr. Vhodnou přílohou jsou brambory a vařené hovězí maso.

Šípková omáčka

40 g másla, 50 g hladké mouky, 2 lžíce šípkové zavařeniny, sůl, cukr, ocet nebo citrónová šťáva, kuřecí vývar, 2 dl bílého vína

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou a částečně drůbežím vývarem. Dobře rozmícháme a dáme vařit. Do dobře povařeného základu přidáme šípkovou zavařeninu, bílé víno. Podle chuti osolíme, osladíme, okyselíme. Necháme přejít varem a poté ihned podáváme. Šípková omáčka je výborná ke zvěřině a nebo vepřové pečeni.

Višňová omáčka

60 g strouhanky, 60 g másla, 5 dl červeného vína, 3 dl vývaru, 250 g sušených vypeckovaných třešní, kůra z důkladně opláchnutého citrónu, sůl, cukr

Jemně prosátou strouhanku osmažíme na másle, zředíme vývarem a dobře rozmícháme. Přilijeme červené a rozemleté sušené třešně. Osolíme, okyselíme citrónovou kůrou a osladíme dle chuti cukrem. Necháme přejít varem, poté ihned podáváme.

Křenová omáčka

40 g másla, 60 g hladké mouky, 2 dl mléka, 2 dl smetany, sůl, strouhaný křen

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou a mlékem. Dobře rozmícháme a dáme vařit. Do dobře povařeného základu přidáme smetanu a osolíme. Necháme přejít varem. Nakonec přidáme čerstvě nastrouhaný křen. Dle chuti můžete osladit a okyselit. Křenová omáčka je vynikající k hovězímu masu a nebo vařenému jazyku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies