Recepty pro milovníky květáku

Květák je v dnešní době velice oblíbená zelenina. O jeho oblíbenosti svědčí i fakt, že je dostupný po celé roční období. Obsahuje velké množství vitamínů, biolátek a stopových prvků.

Květák

Recept na květák s houbami a vejci ( pro 4 osoby )

1 větší květák, 1 větší cibule, 200 g čerstvých hub, 4 vejce, olej, kmín, sůl, mletý černý pepř, 4 lžíce sekané pažitky

Jak budeme postupovat

Květák na chvíli namočíme do hrnce se studenou vodou. Omyjeme, vodu vyměníme a osolíme. Dáme jej vařit. Když je květák poloměkký, tak ho scedíme a necháme pořádně okapat. Do pánve dáme olej a drobně nakrájenou cibulku.

 

Zpěníme a přisypeme drobně nakrájené, očištěné a omyté houby. Podusíme je, přidáme drobně pokrájený květák, sůl, kmín, trošku pepře a vše spolu lehce osmahneme. Vajíčka si v misce rozmícháme a nalejeme do směsi. Mícháme, až vejce ztuhnou a přisypeme drobně nakrájenou pažitku. Dosolíme podle chuti. Podáváme s opékanými bramborami a rajským salátem.

Recept na ženevský květák ( pro 4 osoby )

1 větší květák, 100 g šunky, 100 g tvrdého sýra v celku, 2 vajíčka, hladká mouka,3 lžíce mléka, strouhanka, olej na smažení

Jak budeme postupovat

Květák očistíme, omyjeme a v osolené vodě uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme okapat. Rozřízneme jej na čtvrtiny a do všech otvorů vsuneme nudličky sýra a špalíčky šunky.

 

Osolíme, každou čtvrtku obalíme v mouce, vejcích, která jsme rozšlehali se solí a mlékem, nakonec ji obalíme ve strouhance. Opékáme v rozehřátém oleji do zlatova ze všech stran. Jako přílohu podáváme vařené brambory a tatarskou omáčku.

Recept na květákový salát s koprem ( pro 4 osoby )

1 květák, šťáva z celého citrónu, 8 polévkových lžic olivového oleje, svazek kopru, 2 polévkové lžíce kaparů, cukr, sůl, 2 vajíčka na tvrdo, plátky z 1 citrónu

Jak budeme postupovat

Omytý květák vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Necháme okapat. Rozebereme na růžičky a poskládáme do misky. Olej, citrónovou šťávu, cukr, kapari a posekaný kopr smícháme, osolíme a zálivkou polejeme květák v míse. Necháme 2 hodiny odležet v ledničce. Podáváme ozdobené čtvrtkami vajíček a tenkými plátky citrónu. Jako přílohu můžeme dát pečivo.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies