Recepty na dobroty z jáhel

Je libo něco z kuchyně našich babiček ? A hlavně něco pro naše zdraví ? Zkuste si připravit dobroty z jáhel. Tato obilovina je vlastně vyčištěné, loupané proso seté. Jsou lehce stravitelné, chutné a mají dobré výživné vlastnosti.

Hrnec, vařečka

Recept na jáhlové škubánky (pro 3 osoby)

250 g uvařených jahel, sádlo nebo máslo, cibulka nebo kompot

Postup přípravy

Jáhly několikrát přelijeme vařící vodou a poté vaříme 15 minut bez míchání v asi půl litru lehce osolené vody. Odstavíme z ohně a přikryté pokličkou necháme ještě 10 minut stát. Pokud se nám voda vyvaří a jáhly jsou ještě tvrdé, dolijeme trochu vařící vody.

 

Z uvařených jáhel lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme noky, klademe je na talíř a poléváme osmaženou cibulkou. Podáváme se zeleninovým salátem. Další varianta je vykrájet noky lžící namáčenou v rozpuštěném másle, lehce posypat moučkovým cukrem a podávat z kompotem.

Recept na houbový jahelník (pro 4 osoby)

300 g jáhel, 300 g čerstvých hub, čtvrt litru mléka, 2 vejce, 1 cibulka, 4 rohlíky, sůl, pepř, majoránka, trocha oleje, strouhaný sýr, kmín, česnek, mletý zázvor

Jak na to?

Jáhly dáme do cedníku a prolijeme několikrát vařící vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme asi litrem vody a vaříme do měkka. Houby očistíme, umyjeme a nakrájíme. Drobně nakrájíme oloupanou cibuli a na trošce oleje osmažíme, přisypeme nakrájené houby a bez vody za stálého míchání podusíme, až se odpaří všechna šťáva, kterou houby pustí.

 

Rohlíky nakrájíme a zalijeme mlékem. Uvařené scezené jáhly smícháme s houbama, přidáme rohlíky, vajíčka, utřený česnek se solí a ostatní koření, osolíme podle chuti a promícháme. Do vymazané zapékací misky urovnáme vymíchanou směs a dáme do horké trouby zapéct.

 

Před dokončením povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme do zlatavé barvy. Nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovým salátem. Můžeme servírovat také studený.

Recept na jáhlovou kaši se sušenými švestkami (pro 2 osoby)

250 g jáhel, půl litru mléka, sůl, 30 g másla, 50 g cukru, sušené švestky, mletá skořice

Postup přípravy

Jáhly několikrát spaříme vařící vodou, scedíme, zalejeme vařícím mlékem, mírně osolíme a za občasného míchání vaříme do změknutí. Pokud se mléko vyvaří a jáhly jsou ještě tvrdé, tak přidáme trošku vařícího mléka.

 

Před dovařením přisypeme předem namočené vypeckované sušené švestky. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a mletou skořicí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies