Recepty na dobré polévky

Polévka je grunt, to říkaly již naše babičky. A že měly pravdu, určitě už zjistil každý z nás. Vždyť co vám pomůže po probdělé noci, nebo v době nemoci? Určitě dobrý slepičí vývar, dobrá zelňačka nebo taková česnečka, je přímo hotový zázrak.

Miska, talíř

Recept na dobrou zelňačku ( pro 4 osoby)

1,5 litru vody, 50 ml oleje, 20 g mouky hladké, 20 g sladké mleté papriky, 250 g brambor, 250 g kyselého zelí, 100 g slaniny, 100 ml sladké smetany,8 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, kmín, sůl, mletý pepř, vegeta na dochucení polévky.

Zelňačka - postup přípravy

Nakrájíme slaninu na kostičky, osmažíme ji na oleji, přidáme mouku a papriku, vytvoříme světlou jíšku a zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k varu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme do hrnce spolu s kmínem, novým kořením, pepřem, bobkovým listem a trochou soli. Až brambory změknou přidáme pokrájené kysané zelí a chvíli povaříme. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme mletým pepřem, vegetou a můžeme posypat jemně nakrájenou zelenou petrželí.

Recept na česnekový životabudič (pro 4 osoby)

1,5 litru vody, 2 kostky Masoxu, 100 g slaniny, 2 polévkové lžíce oleje, kmín, sůl, mletý pepř, 1 vejce, 3-6 stroužků česneku, 4 krajíce staršího chleba, olej na smažení, petržel nebo libeček.

Česneková polévka - postup přípravy

Do hrnce dáme 2 lžíce oleje a přidáme slaninu nakrájenou na kostičky - slaninu "škvaříme" tak, aby vznikly malé zlaté škvarečky, které poté zalijeme vroucí vodou. Přidáme Masox, kmín, mletý pepř, 2 celé stroužky česneku a vaříme asi čtvrt hodiny. Mezitím si usmažíme topinky, které potřeme zbylým česnekem a nakrájíme je na kostičky.

 

Z vařící polévky odstraníme česnek a přes vidličku do polévky přidáme celé vajíčko, pozor nemícháme. Vajíčko by mělo zůstat v polévce ve větších kusech. Polévku dochutíme vegetou, pepřem a solí. Na talíře dáme porci osmaženého chleba, zalijeme polévkou a posypeme drobně nakrájenou petrželí nebo libečkem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies