Recepty na chutné marmelády

Právě nastávající sezóna čerstvého ovoce se blíží. Udělejte si zásoby vitamínů i na zimu. V dnešním článku vám přinášíme recepty na chutné a zajímavé marmelády, které se budou hodit nejenom v zimním období...

Marmeláda, crosant

Recepty na chutné a zajímavé marmelády

A opět zde máme pár tipů, jak dobře a chutně zpracovat letošní úrodu. Nejlepší je ji sníst čerstvou, ale ono by toho bylo na nás najednou hodně. Tak hledáme možnosti na její zpracování, abychom si pochutnali i v zimě. Dobrá volba je uvařit z ní džem, který má veliké využití.

Recept na džem s jablky a kivi

500 g jablíček, 100 ml vody, 500 g kivi, želírovací cukr v poměru 2 : 1, 3 kousky hřebíčku nebo 4 lžíce rumu

Postup přípravy

Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme. Dáme do hrnce s vodou a vaříme, až jsou jablka měkká. Necháme vychladit a rozmixujeme. Kivi oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme je k protlaku a vše zvážíme. Přisypeme odpovídající množství želírovacího cukru, hřebíček nebo rum, dobře promícháme a necháme alespoň 3 hodiny proslazovat.

 

Hrnec s protlakem vaříme za stálého míchání od bodu varu asi 3 minuty a hotový džem plníme do nahřátých skleniček. Hrdlo sklenice otřeme a zavíčkujeme vyvařeným víčkem. Skleničku obrátíme dnem vzhůru asi na 10 minut.

Recept na džem s kivi a banány

500 g kivi, 250 g dobře zralých banánů, želírovací cukr, 2 lžíce rumu

Postup přípravy

Kivi oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Banány oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Vše zvážíme a smícháme s potřebným množstvím želírovacího cukru a rumem. Necháme odležet asi 3 hodiny, pak vaříme od bodu varu asi 4 minuty. Horké plníme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme vyvařeným víčkem a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Recept na džem s angreštem a višněmi

500 g zralého angreštu, 500 g dobře zralých višní, želírovací cukr, šťáva z 1 citrónu

Postup přípravy

Višně i angrešt očistíme, omyjeme, v hrnci rozmačkáme a dáme na 3 minuty vařit. Směs necháme zchladit, propasírujeme, abychom se zbavili pecek a zrníček z angreštu. Čistou šťávu zvážíme a smícháme s potřebným množstvím želírovacího cukru, přidáme citrónovou šťávu podle chuti a vaříme od bodu varu asi 3 minuty.

 

Horké plníme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 10 minut.

Recept na džem s malinami

1000 g zralých malin, želírovací cukr, citrónová šťáva

Postup přípravy

Maliny omyjeme a očistíme. Pokud chceme džem bez zrníček, tak je propasírujeme přes síto a necháme si hrst celých malin. Smícháme s želírovacím cukrem, který jsme si odvážili podle návodu z obalu cukru a dáme vařit od bodu varu asi 4 minuty. Dochutíme citrónovou šťávou a nakonec přidáme zbylé celé maliny. Horké plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies