Recepty na chutné letní polévky

Polévky jsou základem správného jídelníčku. Zeleninová polévka, houbová polévka či masový vývar? Čemu dáváte přednost právě vy? Nechte se inspirovat našimi recepty na velmi chutné letní polévky.

Miska s polévkou

Polévka s pórkem a kari kořením ( pro 4 osoby)

4 větší brambory, 5 pórků, 1 masox nebo masový vývar, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, půl malé lžičky kari koření, hrst nasekané zelené petrželky, 6 hrnků vody a sůl podle potřeby.

Polévka s pórkem a kari kořením - postup přípravy

Ve větším hrnci si připravíme zápražku. Rozpustíme máslo, přidáme kari koření, mouku, chvíli mícháme a přilijeme vodu. Za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme utřený česnek, masox, oloupané brambory nakrájené na menší kostičky a slabší kolečka omytého pórku. Vše důkladně zamícháme a vaříme doměkka. Nakonec posypeme omytou, drobně nasekanou petrželí.

Recept na cibulačku v troubě (pro 4 osoby)

5 hrnků hovězího vývaru, 4 velké cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, olej podle potřeby, sůl a čerstvě namletý pepř, 4 plátky toustového chleba, 4 lžíce strouhaného sýra a sekaná pažitka nebo pórek.

Cibulačka z trouby - postup přípravy

Do většího hrnce rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a olej. Za stálého míchání chvíli podusíme a přidáme mouku, kterou smažíme do zlaté barvy. Zalijeme vývarem, rozmícháme a vaříme asi půl hodiny. Ochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Hotovou polévku nalijeme do keramických nebo varných misek.

 

Na povrch položíme teplé topinky z toustového chleba, které jsme si připravili a rozdělíme na ně strouhaný sýr. Dáme zapéct do trouby, až se sýr rozpustí. Podáváme v miskách bohatě posypané drobně krájenou pažitkou nebo pórkem.

Recept na rychlou francouzkou bramboračku ( pro 4 osoby)

5 hrnků masového vývaru ( může být i z masoxu), 1 hrnek smetany, 2 žloutky, 4 brambory, pepř, sůl, majoránka a sekaná petržel podle chuti.

Francouzská bramboračka - jak na to?

Do hrnce dáme vařit vývar a přidáme oloupané, na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme na mírném ohni do změknutí brambor. Odstavíme a vmícháme smetanu s rozkvedlaným žloutkem. Zamícháme, ale již nevaříme, jen prohřejeme. Polévku dochutíme čerstvě namletým pepřem, solí, majoránkou a na talíři posypeme drobně nasekanou petrželí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies