Recept na větrníky z odpalovaného těsta

Připravte si v pohodlí domova velmi chutné větrníky s vanilkovým krémem. Základem větrníků je odpalované těsto. V dnešním článku Vám poradíme, jak přípravu tohoto těsta úspěšně zvládnout.

Větrník s karamelovou polevou a vanilkovým krémem

K přípravě větrníků z odpalovaného těsta budeme potřebovat:

Odpalované těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 100 g másla nebo tuku na pečení
  • 4 vejce
  • špetka soli

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 60 g vanilkového pudinku
  • 500 ml šlehačky

Jak budeme postupovat

Do hrnce vložíme přesně odměřené máslo nebo tuk na pečení a přilijeme 250 ml vody. Mírně osolíme a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile začne voda vřít, přisypeme do hrnce přesně odměřenou hladkou mouku. Snížíme varnou teplotu a neustále mícháme, aby se nám nevytvořily v těstě hrudky. Mícháme do té doby, dokud není těsto lesklé, pevné a husté a dokud se nezačne oddělovat ode dna i stěn hrnce. V tomto okamžiku je těsto "spařené". Takto připravené těsto přemístíme do studené mísy a zpracováváme, dokud nám částečně nevychladne.

Do polovychladlého těsta přidáváme postupně vejce (nejlépe pokojové teploty). Každé vejce se s těstem před přidáním dalšího musí dobře spojit.

Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Troubu si předehřejeme na 220°C, do trouby umístíme před pečením hrníček s vodou (odpalované těsto se poté lépe nabude). Na plech tvoříme s pomocí cukrářského sáčku (může být i mikrotenový sáček s ustřihnutým rožkem) z těsta větrníky (věnečky, banánky, placičky,..atd.), které by měly být přibližně stejně velké.

Při 220°C odpalované těsto pečeme asi 7 minut, těsto by mělo nabýt a nafouknout se. Poté teplotu snížíme na 160 °C a zvolna dopékáme, dokud není povrch zlatavý. Nakonec troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme ještě 10 minut dosušit. Těsto po upečení rozkrajujeme ještě teplé, později by se nám lámalo.

Větrníky plníme vychladlé. Na rozpálenou plotnu postavíme rendlík, nalijeme do něj mléko, přidáme cukr a vanilkový lusk. Zamícháme až těsně před začátkem varu. Z vroucího mléka vyjmeme vanilku, rozpůlíme ji, nožem vyjmeme z lusku semínka a vrátíme lusk zpátky do mléka. Přilijeme pudinkový prášek rozpuštěný v troše mléka a minutu povaříme.

Odstavíme z plotýnky a necháme zchladnout. Mezitím si s pomocí ručního šlehače nebo elektrických metel vyrobíme šlehačku. Zchladlý vanilkový krém smícháme se šlehačkou, vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Krémem naplníme cukrářský sáček a plníme jím větrníky.

Větrníky můžeme nakonec polít karamelovou a nebo čokoládovou polevou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 30 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies