Rambutan - exotická dobrota z Indonésie

Rambutan je malajsijský druh ovoce. Vypadá podobně jako liči, ale vrchní slupku má pokrytou klkovitými ostny. Je to vlastně takový vlasatý ořech.

Rambutan

 

Pod tvrdší slupkou se ukrývá dužnina, která má pikantnější sladko-kyselou chuť. Její chuť bychom mohli přirovnat k ananasu či meruňce. V té dužnině se skrývají semena. Ty ale nikdy nejezte syrové, nejprve si je musíte opražit či uvařit, aby vám neublížily. Jsou totiž jedovatá. Semena se ale využívají spíše k výrobě olejů, svíček, mýdel a dalších kosmetických přípravků.

 

Účinky

 

V rambutanu se nachází spousta cenných látek, které pozitivně ovlivňují naše celkové zdraví. Rambutan je bohatý na vitamín B a C a najdete v něm vápník, železo, sodík, draslík, zinek, fosfor, mangan, hořčík a měď. Posiluje náš imunitní systém a působí jako antioxidant, tudíž chrání buňky před škodlivými volnými radikály. Rambutan pomáhá léčit průjem i úplavici.

 

Doporučuje se užívat preventivně proti vzniku rakoviny. Má antibiotické a antiseptické účinky. Podporuje krvetvorbu i okysličení krve. Pomáhá snižovat cholesterol, reguluje krevní tlak, zklidňuje nervový systém a dokáže vás i zbavit migrény. Také zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus, pročišťuje ledviny a močové cesty a podporuje tvorbu kostní a kloubní tkáně. 

 

Rambutan v kuchyni

 

Seženete ho tam, kde liči. A díky tomu, jak vypadá, neexistuje moc vysoká pravděpodobnost, že byste si ho spletli s něčím jiným. Při koupi se zaměřte na zralé plody, které poznáte dle vínové barvy. Ty, co jsou zeleně zbarvené nebo mají na sobě zelené skvrnky, ještě nejsou zcela zralé.

 

Rambutan můžete přidat do ovocných salátů, sorbetů, moučníků či nákypů. Dokonce se z těchto plodů vyrábí skvělý džem. Díky jeho rosolovité struktuře jej můžete použít i při výrobě želé. Rambutan se používá i k výrobě ovocného vína.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies