Rakytník řešetlákový v kuchyni

Že je rakytník vitaminovou bombou, která v sychravém podzimním čase prospěje každému, určitě víte. Ale není třeba se omezovat pouze na šťávu, extrakt či čaj z rakytníku. Kouzlete s rakytníkem v kuchyni!!

Rakytník řešetlákový

Dnes vám dáme inspiraci pro dobré a především zdravé vaření. Vitamínem nabité bomby opravdu přijdou vhod.

Polévka z dýně a rakytníku

Připravte si: jednu dýni Hokkaidó, 4 větší jablka, zeleninový vývar, kelímek šlehačky, 3 větší cibule, 100 ml rakytníkové šťávy, stroužek česneku, máslo, sůl a pepř

Jak na to?

Na pánvi rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli i česnek. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni a jablka. Suroviny nechte na chvíli dusit. Potom přilijte zeleninový vývar s rakytníkovou šťávou, vařte 15 minut. Polévku rozmixujte, zjemněte smetanou a ochuťte solí a pepřem.

Kanec s rakytníkovou omáčkou

Připravte si: 600 g kančího hřbetu, olej, celý pepř, olej, rozmarýn a sůl Na omáčku: 100 g mrkve, 25 g petržele, 25 g celeru, cibuli, tři polévkové lžíce rakytníkové marmelády, cukr krystal, rajský protlak, 50 ml vodky, 200 ml bílého véna a sůl

Jak na to?

Celý pepř rozdrťte v hmoždíři a obalte v něm maso. K masu přidejte rozmarýn s olejem a nechte odležet aspoň čtyři hodiny. Marinované maso zprudka opečte na rozpáleném oleji ze všech stran. Teprve teď maso osolte a dejte péct do trouby rozehřáté na 160 ˚ C po 6 až 12 minut. O maso se již nemusíme starat, na řadě je omáčka. Mrkev, petržel a celer orestujte zprudka na oleji, přidejte cukr, rakytníkovou marmeládu, rajský protlak a vše zalijte bílým vínem. Omáčku povařte půl hodiny a dochuťte solí. Nakonec omáčku propasírujte a zjemněte panákem vodky.

Toto úžasné jídlo završte domácím karlovarským knedlíkem.

Svěží rakytníkové řezy

Připravte si: 300 g mrkve, 3 vejce, 150 g třtinového cukru, 150 g mletých mandlí, pomerančovou kůru, lžičku perníkového koření, 100 g celozrnné špaldové mouky, prášek do pečiva, 12 listů želatiny, 350g rakytníku, vanilkový cukr, tvaroh, smetanu a 50 ml pomerančového džusu

Jak na to?

Možná se vám zdá, že podle množství potřebných surovin bude postup složitý, ale není se čeho bát. Ze žloutků a cukru vyšlehejte pěnu. Z bílků a 30 g cukru ušlehejte sníh, který přidejte ke žloutkům. Pomalu přimíchejte nastrouhanou mrkev, pomerančovou kůru, mleté mandle, mouku, koření a tři lžičky prášku do pečiva. Těsto vylijte na plech a pečte při 160 ˚ C asi 25 minut. Zatím co se těsto peče, namočte želatinu do vody. Smíchejte rakytník, vanilkový cukr, smetanu a trochu třtinového cukru. Postupně přidejte pomerančový džus a vše smíchejte s tvarohem. Upečený korpus potřete touto směsí. Řezy můžete ozdobit nastrouhanou mrkví.

Rakytník řešetlákový


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies