Rakovina hrozí i psům

Tak jako lidé, tak také psi čím dál častěji onemocní rakovinou. Onemocnění je velmi závažné a léčba náročná. Možností léčby je více a při správném výběru můžeme našemu pejskovi zachránit život.
Pes a kočka

Rakovina u psů

Tak jako lidé, tak také psi čím dál častěji onemocní rakovinou. Onemocnění je velmi závažné a léčba velmi náročná. Možností léčby je více a při správném výběru léčby můžeme našemu pejskovi zachránit život.

Rakovina - i pes potřebuje onkologa

Stejně jako u lidí, i pes při onemocnění nádorovitým bujením potřebuje při diagnóze a léčbě pomoc onkologa. Veterinární onkolog určuje nejvhodnější postupy při léčbě a koordinuje léčebné programy pro zvířata postižená rakovinou, často slouží i jako poradce a konzultant pro veterináře v privátních ordinacích. Když vás váš veterinární lékař doporučí s vašim zvířetem k veterinárnímu onkologovi, dělá to proto, aby váš miláček dostal na svoji nemoc tu nejvhodnější a nejlepší péči.

Rakovina - léčba nádorů

Cílem léčby je zničení abnormálních nádorových buněk a zachování buněk zdravých. Důležitým rozdílem v humánní a zvířecí onkologii je, že cílem u lidí vzhledem k délce našeho života je onemocnění vyléčit. U zvířat cílem je prodloužit život, při zachování jeho kvality.

Rakovina – druhy léčby

  • Léčba chirurgická
  • Léčba radiační (ozáření)
  • Chemoterapie
  • Imunoterapie

Léčba chirurgická

Je-li nádor lokalizován na vhodném místě těla, potom je chirurgie vysoce účinná forma léčby. Úspěch chirurgické léčby závisí na:
  • Nádor je umístěn v místě těla, které je vhodné k operačnímu zákroku.
  • Nádor je dobře diferencovaný a lokalizován na jediném místě bez známek šíření a metastáz.
  • Druh nádoru, který se šíří pomalu do dalších částí organizmu.
  • Zručnost a zkušenost chirurga.

Radiační terapie (ozářením)

O radiační terapii se uvažuje není-li nádor vhodný k chirurgickému odstranění, buď v důsledku jeho lokalizace, velikosti nebo z jiných důvodů. Ozáření se často používá jako následná léčba po chirurgickém odstranění nádoru. Ozařování se provádí pod dohledem veterinárního onkologa. Úspěch léčby ozářením závisí na:
  • Vnímavosti nádorových buněk na radiaci.
  • Je-li nádor lokalizován na jednom místě a nemetastazoval do jiných částí organizmu.
  • Nádor je lokalizován na místě dosažitelný radiací.
  • Radiace se provádí malými opakovanými dávkami v období několika týdnů. Ozáření může poškodit kůži v blízkosti léčeného místa, ale po dokončení terapie tyto problémy odezní. Častým vedlejším účinkem ozáření je trvalé poškození srsti v oblasti léčeného místa.

Chemoterapie

Chemoterapie se používá u pacientů u kterých se nádor rozšířil z jeho původního místa do jiných částí organizmu. Úspěch chemoterapeutické léčby závisí zda:
  • Nádor je vnímavý na chemoterapii.
  • Nádorů není příliš mnoho.
  • Pacient je relativně zdravý a cítí se dobře.
Cílem chemoterapie je aplikovat takovou dávku léku, aby zničila buňky nádorové a omezila poškození buněk zdravých.

Imunoterapie

Imunoterapie je nová léčebná strategie, která stimuluje vlastní imunitní systém, který pomáhá nádorové buňky objevit a bojovat proti nádoru.

Prevence rakoviny u psů

Stejně jako u lidí, tak ani u psů neexistuje cesta a způsob jak se vyhnout a zabránit nádorovému onemocnění, můžete ale snížit riziko. Vyloučit dle možnosti veškeré predispoziční faktory, např. neodmítat kastraci a sterilizaci, nevystavovat zvíře nadměrnému působení slunce apod. Důležité jsou i pravidelné prohlídky u vašeho veterináře a dbát všech jeho pokynů a doporučení i ohledně dalších potřebných kontrolních vyšetření.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies