Rajčata prospívají srdci a bojují proti rakovině!

Můžete je znát i jako Rajská jablka (jablíčka z ráje), proto se občas považují za ovoce. Nelze přesně říct, zda je rajče ovocem či zeleninou. Neustále se o to vedou spory. Každopádně jsou oblíbené díky své chuti, nádherné barvy a snadného pěstování.

Rajčata

 

Rajčata prospívají našemu zdraví!

 

Rajčata jsou tvořena z 92 procent vodou a obsahují vitamín A, B, C, D, F a vitamín K. Je bohatá na biotin a niacin, najdete v nich i fosfor, hořčík, mangan, nikl, vápník či železo. Dále jsou bohaté na draslík, který usnadňuje vylučování vody a moči. Díky zinku dochází k tvorbě vazivové tkáně a hormonů. Neboť rajčata obsahují vyšší množství vlákniny, zlepší se nám proces trávení.

 

Rajčata jsou bohaté také na tyramin, jenž může za zvyšování hladiny krevního cukru a tlaku. Proto je konzumace rajčat vhodná i pro diabetiky. Co je opravdu výhodné, že obsahují jen malé množství kalorií, tudíž jsou ideální, pokud se snažíte zhubnout. Rajské jablíčka mohou fungovat jako přírodní projímadlo či antioxidant. Mohou tak na sebe vázat volné radikály. Rajčata se konzumují i z důvodu prevence proti vzniku rakoviny prostaty, jícnu, slinivky, dělohy či prsou.

 

Pokud jsou rajčata dostatečně zralá, obsahují látku, jenž pohlcuje volné radikály, jenž jsou příčinou ničení buněk. Tato látka se jmenuje lykopen (nejvýznamnější karotenoid) a je silným antioxidantem. Do několika týdnů vás zbaví skoro všech škodlivých tuků. Lykopen také může za jejich zářivé červené zbarvení. Pravidelnou konzumací rajčat můžete snížit i svou hladinu cholesterolu. Lykopen se lépe vstřebá, když rajčata tepelně upravíte (kečup, omáčky). 

 

Pěstování

 

Měli byste je pěstovat v půdě, která má dostatek vláhy a humusu (nejúrodnější půda). Nejvhodnější je najít dobře propustnou hlinito-písčitou půdu. Sázejte je raději do polostínu, aby se od sluníčka nepopálily. Také je nedávejte tam, kde je často průvan či vysoká vlhkost vzduchu. Ideální čas pro sázení je květen. Pokud chcete, aby vám rajčata vyrostla rychleji a plody byly mohutnější, raději je zasaďte do skleníku, fóliovníku či rajčata zasaďte do klimatizačních buněk, které si můžete vytvořit ze 4 dřevěných kolíků, jenž umístíte okolo rostliny ve tvaru čtverce. Potom už jen stačí omotat kolem kolíků průsvitnou fólii. Rajčata by se měli přihnojit jednou za 3 týdny nejlépe rozpuštěným granulovaným hnojivem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies