Rajčata - jaké odrůdy zvolit?

Existuje několik desítek druhů rajčat, proto je někdy téměř nemožné si vybrat. Liší se chutí, velikostí, obdobím sklizně a dokonce i tvarem a barvou. Můžete je pěstovat na své zahrádce a se správnou odrůdou i na balkoně.

Rajčata - prevence proti vzniku rakoviny

 

Keříčková nebo tyčková?

 

Rajčata se dělí z hlediska růstu na 2 druhy - keříčková a tyčková. Keříčková rajčata vám mohou vyrůst do výšky 1 m, protože v této výšce je výhon zakončen květenstvím. Rajčata proto nemusíte vylamovat, protože dál se rostlinka rozroste do stran. Menší výška keříčkových rajčat je ideální pro pěstování ve skleníku či fóliovém krytu, kam by se tyčková rajčata rozhodně nevešla.

 

Další výhodou keříčkových rajčat je fakt, že žádnou oporu nepotřebují. Jestli chcete začít s pěstováním rajčat, doporučujeme vám keříčkové odrůdy, neboť nejsou náročné na čas ani na práci. Výraz “determinantní odrůda” vždy označuje keříčková rajčata.

 

Tyčková rajčata mohou naopak vyrůst do výšky 2 - 3 m. Hlavní výhon se v růstu nezastaví, ale u keřů musíte vylamovat boční výhony z úžlabí listů, když vyrostou cca 5 cm. U tyčkových rajčat je třeba myslet i na jejich oporu. Pamatujte, že čím větší odrůda, tím je také těžší a stáhne k zemi i samotný výhon.

 

Oblíbené odrůdy rajčat

 

  • V rámci tyčkových rajčat jsou nejoblíbenějšími druhy - Tornádo F1 a Bejbino F1. Tornádo má výjimečnou chuť a plody jsou hladké a kulovité. Bejbino F1 má vyvážený poměr kyselin a cukrů, má typické aroma a exkluzivní chuť. Jinak se mu také říká “koktejlové rajče”.
  • Z keříčkových rajčat doporučujeme zvolit odrůdy - Darinka F1 nebo Karla. Darinka je pevný, nepraskající hybrid, který je pěstován pro přímý konzum. Karla je středně ranou odrůdou, která se vyznačuje kompaktním keřem. Díky menším rozměrům se hodí především do malých zahrádek nebo k pěstování na balkonech.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies