Puchrovitost švestek

Puchrovitost švestek způsobuje znetvoření plodů švestek. K infekci v období, kdy stromy kvetou, což je na jaře. Z infikovaných květů se utvoří deformované plody, které rostou rychleji než ty zdravé.
Švestky

Puchrovitost švestek – původce onemocnění

Původcem onemocnění je houba Taphrina pruni.

Puchrovitost švestek – co způsobuje

Puchrovitost švestek způsobí, že švestky jsou podlouhlé, zploštělé a pokryté bělavým povlakem houby. Plody jsou uvnitř duté a bez pecky. Během léta napadené švestky vysychají a opadají nebo v případě vlhkého počasí hnijí.


Mezi jednotlivými odrůdami švestek jsou výrazné rozdíly v citlivosti k puchrovitosti. Mnoho odrůd není houbou napadeno vůbec, naopak nejhůř je poškozována domácí švestka. V lokalitách, kde je velký výskyt puchrovitosti může houba způsobit až 70% ztráty na ovoci.

Puchrovitost – jak se vyvíjí

Houba přezimuje v korunách stromů a to ve formě blastospor nebo perenujícího mycelia. Začátkem jara, začne prorůstat do květů (základů plodů) a způsobí jejich onemocnění.

Puchrovitost švestek – ochrana švestek

V místech, kde se onemocnění vyskytuje se doporučuje provést alespoň jedno ošetření švestek v době rašení a další dvě těsně před tím, než stromy začnou kvést a ihned po odkvětu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies