Ptačí chřipka nehrozí, mláďata se jen učí létat

Najdete-li ve volné přírodě na zemi potácejícího ptáčka, neděste se hned nejhoršího. Nehledejte v tom hned příznaky ptačí chřipky, mláďata se jen učí létat. I ptáci v létě potřebují svůj klid a pohodu, zkuste jim pomoci...
Pták

Ptáci - co pro ně můžeme udělat

V období letních veder jsou také ptáci odkázáni na naši pomoc. Pokud není poblíž nějaký vodní zdroj, zkuste jim na zahradu nebo před dům udělat malé koupátko z krabice od nanukového dortu. Pokud se ptáčci potácejí, neznamená to hned, že jsou nemocní. Někteří ještě neumějí létat a tak to teprve zkoušejí, jejich nepřirozené chování může způsobit i nedostatek tekutin v jejich „pitném režimu”.

Ptačí svět - i ptáci mají svá miminka

V tomto období můžete potkat nejenom v lese nebo na louce, ale dokonce i ve městě mladá ptáčátka, která vypadají, jako by vypadla z hnízda. Poletují krátkým vrávoravým letem, často se při dopadu překulí a nemohou dál. Nebojte se, nejsou nemocná a už vůbec nejsou nositeli ptačí chřipky. Jenom se prostě učí létat. Mají ještě slaboučké svalstvo a nedorostlé peří. Proto nemají dost síly a ve vzduchu nemají potřebnou stabilitu. Každou chvilku musejí odpočívat a z pohledu neznalého člověka vypadají velice žalostně. Ale nebojte, rodiče ho z povzdálí sledují. Většina ptáků svá mláďata krmí nějaký čas i mimo hnízdo. Jediné, co od nás tedy potřebují, je klid.

Před kočkou schovejte ptáčka do krabice s otvory pro dýchání

Trochu odlišná situace může být večer, protože většina ptáků v noci nelétá. Naopak v noci vyrážejí na lov kočky. Za těchto okolností je vhodné zabezpečit mládě krabicí, pokud možno tak, aby na ni nemohlo pršet. Prochladnutí a smrt by pak následovala velice rychle. Do krabice dáme velmi plochou nádobku s vodou, do rohu hrst vyčesaných psích chlupů nebo sena, trochu prosa a několik malinkatých kousíčků naprosto libového masa. Mláďátko sice většinou nic nevezme a nejčastěji mu stačí voda, pak si na noc zaleze do podestýlky a ráno, jakmile oschne tráva, radostně vyrazí za svými rodiči.

Setkejte se s rorýsi

Trochu jiná je situace u rorýsů. To je ptáček, který vypadá jako vlaštovka s příliš dlouhými křídli a neuvěřitelně malinkýma nožičkama. Většinu svého života tráví v letu. Ve vzduchu loví hmyz, páří se a dokonce i spí. Rorýsi jsou schopni vystoupat až do šestikilometrové výše, pak usnou a klouzavým letem se snášejí k zemi.

Pokud rorýs přistane na zemi, sám nedokáže odstartovat. Potřebuje se spustit střemhlavým letem asi 10 - 15 metrů, aby měl na křídlech potřebný vztlak. Takže rorýsovi můžeme nabídnout vodu s trochou glukózy (Glukopur) a vyneseme ho do 3. - 4. patra a vypustíme z okna nebo ho necháme zavěsit drápky na omítku. Odstartuje, až se na to bude sám cítit. Rorýs se už po třech hodinách na zemi dostává do kritického stavu, protože jeho srdce je stavěné na neustálý pohyb.

Jak pomoci ptáčkům od parazitů

Může se stát, že uvidíme na ptáčkovi běhat velmi rychlé parazity velikosti a tvaru melounových zrnek. Je vhodné aplikovat Frontline spray - velmi jemně jen na stětičku u ucha tak ho naštíknout tak, až se vytvoří visutá kapka a tuto kapku štětičkou aplikovat do podpaží rorýsovi. A popřát mu dobrý let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies