Ptačí budka - co by měla splňovat?

Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste do své zahrady umístili ptačí budku? Chtěli byste takovou, aby ptáčkům dlouho a dobře sloužila? 

Ptačí budka

 

Ptačí budky si můžete koupit již hotové, ale jestli si je chcete vyrobit sami, pamatujte na to, že by měly být především funkční a měly by chránit ptáčky před různým nebezpečím. Na internetu je spousta postupů na výrobu ptačích budek či krmítek, tak si najděte takovou, která se vám líbí. Co je ale hlavní, měli byste je vyrábět tak, abyste svou vyrobenou ptačí budkou neohrozili životy těchto opeřenců. Proto vám poradíme, co by jejich přechodný domov měl splňovat.

 

Bezpečí pro ptáčky by vždy mělo být na prvním místě

 

  • Ptačí budka by měla mít vyschlá prkénka, které budou silná alespoň 2 cm. To ptáčkům zajistí perfektní ochranu před teplem, chladem, deštěm i sněhem.
  • Aby byla budka opravdu pevná a stabilní, raději použijte hřebíky 2x delší než tloušťka prken.
  • Vnitřní strana prken by neměla být ohoblovaná, protože by se v budce ptáčkům špatně pohybovalo.
  • Bidýlka raději k budkám nepřidělávejte, neboť pro ptáky představují neustále hrozící nebezpečí, že je napadnou predátoři, kterým těmi bidýlky usnadníte přístup.
  • Predátorům můžete přístup do budky znesnadnit, když bude přední stěna oproti ostatním silnější.
  • Měli byste také myslet na případné zatékání do ptačí budky. Proto ji ošetřete impregnačním nátěrem nebo zvolte kvalitnější střešní krytinu. Pro jistotu ale do dna budky udělejte několik dírek, abyste vytvořili cestu, kterou může dešťová voda odtéct.
  • Ptačí budku můžete natřít jakoukoliv barvou, která se vám líbí. Ale měli byste myslet především na ptáčky. Těm se zrovna křiklavé či příliš výrazné barvičky moc nelíbí. Nejčastěji si vybírají hnědé, béžové či zelené budky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies