Psí rehabilitace

Rehabilitace se doporučuje především psům po operaci a úrazech, dále také psům, které trápí problémy s pohybovým aparátem a nebo jsou ochrnutí. Je vhodná i pro zdravé psy s vysokou zátěží. Cílem rehabilitace je posílit svalstvo, ulevit od bolesti a udržet hybnost kloubů zvířete.

Spící pes

Rehabilitace je vhodná pro nemocné i zdravé psy

Podstoupení rehabilitace (fyzikální terapie) se doporučuje především u psů, kteří podstoupili nějaký operativní zákrok (například operaci plotýnky či jinou ortopedickou nebo neurologickou operaci), po úrazech, dále také psům, které trápí problémy s pohybovým aparátem, starším a ochrnutým psům, apod. Hlavní výhodou rehabilitace je to, že pomůže psovi se rozhýbat, uleví mu od bolesti, posílí svalstvo, udrží hybnost kloubů a prodlouží tak jeho aktivní život.

Jak probíhá psí rehabilitace?

Nejprve se musí odborný pracovník se psem seznámit a získat si u něj důvěru. Poté přichází na řadu manipulace s postiženou končetinou, její postupné rozhýbávání, apod. Součástí rehabilitace jsou obvykle masáže, speciální pasivní (chiropraxe) či aktivní cviky (například cvičení na gymnastickém míči, skákání přes různé překážky, aby se zapojily různé svaly v končetinách, apod.), plavání nebo aquaterapie (podporuje pohyb aniž by byly zatěžovány klouby).

Jak dlouho trvá psí rehabilitace?

Obvykle rehabilitace trvá několik týdnů, a to cca 3x do týdne - v některých případech i častěji. Po podstoupení několika rehabilitací se může majitel rozhodnout, zda bude chtít pejskovi poskytnout veškerou péči v domácích podmínkách a naučí se provádět různé uvolňovací cviky, nebo jeho rehabilitování nechá i nadále v rukou odborníka. Zda-li je lepší první či druhá možnost, vám nejlépe řekne veterinární lékař. V některých případech je opravdu lepší, pokud je pejsek v rukou odborníka, protože špatně provedenou rehabilitací bychom mu mohli uškodit.

Další zajímavé články k tématu:

Povinná předoperační vyšetření zvířat

Pes - operace u zvířat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies