Psi a klíšťata

Nejen lidé, ale také psi trpí klíšťaty. Klíšťata napadají psy mnohem častěji a více než lidi. Zde naleznete návod na účinnou ochranu psů před klíšťaty a také návod na odstranění klíštěte.

Stěně

Psi a klíšťata

Nejen lidé, ale také psi trpí klíšťaty. Klíšťata napadají psy mnohem častěji a více než lidi. Zde naleznete návod na účinou ochranu psů před klíšťaty a také návod na odstranění klíštěte.

Výskyt klíšťat

Sezóna klíšťat trvá od dubna až do října. Klíště vyhledává teplokrevné živočichy, na kterých parazituje sáním krve. Klíště je především v travním porostu.

Klíšťata a nákazy

Klíšťata jsou přenašeči a zároveň hostitelé bakterií. Nákazu přenášejí slinami při zakousnutí, které vypouští do rány, aby v místě vpichu omezili srážlivost krve. Sliny obsahují také látky, které potlačují imunitní odpověď napadeného organismu, jak na samo klíště, tak i bohužel na původce nákazy, kterou přenáší. Na přenosu nákazy se může podílet i střevní obsah klíštěte. Nejznámější nákazou je Lymská borelióza.

Klíšťata a ochrana proti nim

Účinnou ochranou pro psy je očkování proti klíšťatům a blechám. Očkování je spolehlivé, účinné a vydrží až 3 měsíce. Další možnou ochranou jsou psí obojky, jsou ale podstatně méně účinné.

Jak vytáhnout psovi klíště

  • S každým klíštětem je nutné zacházet opatrně.
  • Před jakoukoliv manipulací je nejlepší použít jednorázové gumové rukavice, napadené místo klíštětem zakápnout alkoholovým dezinfekčním roztokem a počkat tři až pět minut.
  • Klíště je třeba zachytit hned u kůže a kývavým pohybem jej kleštičkami nebo pinzetou dostat ven z kůže psa.
  • Klíště není dobré mastit a rozhodně není nutné ho vytáčet ani proti ani po směru hodinových ručiček.
  • Poté potřeme postižené místo dezinfekcí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies