Provzdušnění pěstebního substrátu – jak na to?

Provzdušněný pěstební substrát je základem pro úspěšné pěstování mnohých zahradních i pokojových rostlin. Dnes si povíme více o tom, jak jej provzdušnit.

Rostlina, zemina

Proč rostliny potřebují ke svému růstu vzdušný pěstební substrát?

  • Zlepšuje růst nadzemních i podzemních částí (kořenové části) rostlin.
  • Umožňuje snížit dávky hnojiv a zlepšuje využití hnojiv rostlinami.
  • Zvyšuje propustnost půdy a zlepšuje zásobování rostlin vodou.
  • Zlepšuje pH a strukturu půdy.
  • Urychluje a zvyšuje klíčení semen.

Pravidelné kypření je základem

Půdu v okolí rostlin je vhodné alespoň 2 - 3 x za období jejich růstu provzdušnit pomocí kypřící motyčky. V blízkosti kořenů rostlin zacházíme s motyčkou opatrně, abychom je zbytečně nepoškodili.V případě pokojových rostlin, je vhodné pravidelné přesazování (alespoň 1x do roka, nejlépe na jaře) a kypření pěstebního substrátu například pomocí kolíčku a nebo vidličky.

Provzdušnění substrátu lze docílit i přidáním najemno rozdrceného polystyrenu, drcené mulčovací kůry, kokosového vlákna, písku a nebo najemno natrhaného molitanu (přidání molitanu do pěstebního substrátu je nejvhodnější pro orchideje).

Jak si připravit vzdušný substrát?

Základem každého substrátu by měla být rašelina, která má velmi nízký obsah živin, je homogenní a neobsahuje sůl. Navíc má vysokou vodní a vzdušnou vlhkost. K rašelině přidáme kompost (nejlépe dobře rozloženou kůru jehličnatých dřevin), který dodá pěstebnímu substrátu potřebné živiny. Nakonec k substrátu přidáme najemno rozdrcený polystyren, písek, drcenou mulčovací kůru a nebo kokosové vlákno a vše promícháme. Směs je vhodné namíchat v poměru 1:1:1.

Nezapomeňte na to, že každý druh rostlin vyžaduje jiné pH půdy. Více o pH půdy, jeho měření a možnosti jeho úpravy se dozvíte ve článku ZDE>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies