Příprava zahrady na zimní spánek

Podzim je v plném proudu a již nyní je potřeba myslet na to, jak nejlépe zazimovat zahradu, aby bez problémů přečkala celou zimu a na jaře se opět ukázala v plné kráse. Víte, jak správně zazimovat zahradu?

Suché listy na větvi

Podzimní péče o záhony – rytí a hnojení

Podzim je ideálním obdobím pro přípravu záhonů na jaro. Hluboce je zryjte, následné uhrabávání není nutné, o to se již postará mráz, který zeminu v záhonech rozdrobí. Díky tomu, že záhony hluboce zryjete, můžete do nich lépe zapravit odleželý hnůj, kompostovou zeminu, hnojivou rašelinu, listovku, zelené hnojení apod., které zajistí dostatek živin pro rostliny, jenž na záhony budete chtít na jaře vysazovat (výjimkou je výsadba kořenové zeleniny). Navíc hlubokým rytím docílíte toho, že sníh a voda snáze proniknou do půdy a zajistí tak její hluboké provětrání (docílíte tak rozkladu zbytků plevelů).

Podzimní péče o trávník

Jakmile máte připraveny záhony, je na řadě trávník. Ten před zimou posečte na výšku cca 4 centimetry (menší výška není vhodná, trávník by byl náchylnější), doporučuje se provést také důkladnou vertikutaci a hluboké provzdušnění vidlemi nebo hřebíkovým válcem. Pravidelně shrabávejte z trávníku listí, zamezíte tak výskytu plísní. Nezapomeňte jej přihnojit speciálním podzimním hnojivem (s vysokým obsahem draslíku), které podporuje přezimování trávníku.

Více o zazimování trávníku se dozvíte v následujícím článku >

Podzimní péče o rostliny, které zůstávají přes zimu na svém stanovišti

  • Mrazuvzdorné trvalky sestřihněte na cca 10 centimetrovou výšku a důkladně přihrňte chvojím.
  • Choulostivější druhy trvalek můžete přesadit do květináčů a umístit do tmavé, suché a nezamrzající místnosti.
  • Cibule narcisů a tulipánů zakryjte silnou vrstvou mulčovací kůry a chvojím.
  • Růže sestřihněte, důkladně odstraňte všechno spadané listí v jejích okolí a ke kořenům růží nahrňte dostatek zeminy obohacené o kompost. Nezapomeňte je dostatečně zakrýt chvojím, případně silnou vrstvou mulčovací kůry určené pro růže.
  • Kmeny mladých stromů i keřů chraňte před mrazem a zimním sluncem obalem ze slámy, bílou netkanou textilií nebo jutovou tkaninou.
  • Stálezelené, opadavé, neopadavé i choulostivější stromy a keře vydatně zalijte a k jejich kořenovému krčku přihrňte dostatečné množství zeminy obohacené o humus. Zakryjte je chvojím nebo spadaným listím.

Další práce, které je potřeba na zahradě udělat před příchodem zimy

  • Před příchodem zimy vypusťte ze všech zahradních hadic, trubek a sudů vodu.
  • Všechno nářadí, které je volně položeno na zahradě, důkladně očistěte, ošetřete olejem a uložte do sklepa nebo garáže.
  • Sekačky, křovinořezy a další zahradní techniku také očistěte od zbytků trávy a hlíny, z nádrže vylijte zbytky benzínu, z motoru olej (nahraďte konzervačním olejem) a uložte na vhodné místo.

Podzim v zahradě

Podzimní výsev zeleniny

Podzimní výsadba růží

Jarní, letní a podzimní odrůdy jabloní

Péče o zahradní jezírko na podzim

Cibuloviny a hlíznaté rostliny – výsadba, přezimování a péče o ně

Ochraňte stromky před okusem zvěří

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies