Příprava zahrady na jaro

Víte, jak připravit svou zahrádku na příchod jara? V dnešním článku vám poradíme, co vše je potřeba zajistit, aby probuzení zahrádky ze zimního spánku proběhlo v pořádku.
List s kapkami vody

Rotavace půdy na jaře

Rotavace půdy je vlastně prokypření, které se provádí speciálními stroji, kterým se říká „rotavátory“. Rotavátory jsou dobrými pomocníky do vaší zahrady, které slouží k dokonalému prokypření a smíchání půdy s kompostem. Rotavaci půdy je vhodné provést na jaře před výsevem rostlin, nejlépe hned po rozmrznutí půdy.

Řez ovocných stromů na jaře

V období od prosince do března je ideální čas na to, abychom dali svým ovocným stromům a keřům novou vitalitu na jaro a prostříhali je – pozor v tomto období je vhodné řezat pouze jádroviny a bobuloviny.

 

Vhodným řezem podporujeme či omezujeme bujení a regulujeme tak kvalitu a bohatost plodů či květů. Na jaře se provádí zejména řezy udržovací (odstranění starých větví, větví směřujících směrem do koruny stromu, atd.).

Nezapomeňte na ochranu rostlin

Aby vaše zahrada zůstala krásná až do podzimu, je nutné již nyní zabezpečit její ochranu proti chorobám a škůdcům. Více o jarních postřicích stromů a také možných nebezpečích, které na nás v jarním období číhají, se dozvíte v následujících článcích:

Jaro v zahradě – jaké nebezpečí rostlinám hrozí?

Jarní postřiky na ovocné stromy

Zajistěte si rostliny pro vaši zahradu včas

Co nejdříve si kupte nebo objednejte semena rostlin, zvláště těch druhů, která se vysévají uprostřed nebo koncem zimy. Důkladně také prohlédněte všechny uskladněné cibule a hlízy. Vyřaďte všechny slabé a napadené.

Další zajímavosti z rubriky Rady zahradníka:

Rady pro krásnou zahradu

Odrůdy brambor vhodné k uskladnění

Výsadba cibulovin na podzim

Zahrada – orba, rotavace, kultivace

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Práce na zahradě – osevní postupy a sledy

Kdy zvolit lamelový plot?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies