Příprava pokojových rostlin na zimu

Každý správný pěstitel by měl vědět, jak se správně starat o své pokojové rostliny v zimním období. Pokud si nejste svými znalostmi zcela jisti, můžete si je v našem dnešním článku osvěžit.
Rostlina na okně

Příprava pokojových rostlin na zimu – pěstební substrát

Některým rostlinám je potřeba před zimním spánkem vyměnit zeminu a nebo je přesadit do většího květináče v případě, že kořeny zaplní obal a rostlina nemá prostor pro svůj růst. Důkazem nedostatku místa je zastavení růstu, žloutnutí listů a mech usazený na substrátu.

 

Přesazením tak předejdeme nemocím. Nejdříve rostlinu důkladně zalijeme, přesazuje se tak lépe, jde snadněji vyndat z obalu a nepoškodí se kořeny.

V zimě zálivku u pokojových rostlin omezíme

Při přípravě pokojových rostlin na zimní období je dobré vědět, jak je zalévat. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty. Množství vody, které pokojové rostliny potřebují, se od začátku podzimu postupně snižuje. Proto pozvolna omezujte zálivku. Podobně jako budete omezovat zálivku, omezujte i rosení listů. Co se týče hnojení pokojových rostlin, je lepší přísun živin omezit.

Kaktusy potřebují zimní spánek

Kaktusy v zimě spí, životní procesy jsou omezeny. Od listopadu do ledna kaktusy tedy necháme zcela „na suchu“. Zimní stanoviště nesmí být teplé a vlhké jako v létě, ale naopak suché a chladné, s teplotou do 12 °C. Co se týče světla je kaktusům v zimě nejlépe u okna.

Prevence výskytu chorob a škůdců

Pokojové rostliny v zimním období čas od času pečlivě prohlédněte, zda-li je nenapadl nějaký škůdce nebo choroba. První známky napadení mohou být sice zcela nenápadné, ale pokud nezasáhnete včas, dokážou se choroby a škůdci nekontrolovaně množit a rozrůstat.

 

Musíte v zimním období dávat pozor především na plísně a hniloby. Pokud se hniloba kmínku nebo kořenů objeví, pokuste se rostlinu zachránit vhodnými fungicidy. Může se také vyskytnout i skvrnitost listů. Prevencí je včasné odstraňování zvadlých a poškozených listů a omezení vlhkosti pěstebního prostředí.

Pokojové rostliny a jejich pěstování - další užitečné rady

Bambus, mini bambusy - charakteristika a základní rady pro pěstování

Kaktusy a jejich oblíbené druhy

Epifitní pokojové rostliny a jejich pěstování

Pozor na jedovaté pokojové rostliny!

Jak pěstovat Aloe Vera?

Oblíbené druhy masožravých rostlin

Pěstování pokojových rostlin v hydroponii

Rostliny vhodné do kanceláří

Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

Banánovník (Musa), charakteristika a základní rady pro pěstování

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies