Přezimování rostlin

Kbelíkové a balkonové rostliny musíte včas zazimovat. Přezimování rostlin byste měli provést ideálně v druhé polovině října, ale pokud venku začne přituhovat, raději s ničím neotálejte a uschovejte je dřív. Tedy pokud své balkonovky nechcete vyhodit.

Přezimování rostlin

 

Kterých rostlin se to týká?

 

Jestli máte dostatek volného prostoru k uskladnění, můžete zazimovat pelargonie, fuchsie, durmany, vějířovky i verbeny. K zazimování nejprve vybírejte balkonové květiny, neboť jejich stonky později zdřevnatí.

 

Pokud chcete zazimovat i lobelky, petunky, surfinie a jiné jednoletky, musíme vás varovat, že to nemá žádný smysl. Zjednodušte si to a tyto květiny nezazimujte. Stačí si jen počkat, až bude po sezóně. Rostliny použijte na kompost, ale posbírejte z nich semena. Ty semínka prostě v únoru zasadíte a můžete se opět radovat z nových rostlin. 

 

Nejprve musíte všechny rostliny očistit od shnilých či suchých listů, jinak se v takovém porostu mohou uchytit plísně a houby. Pamatujte na kvalitní a radikální řez. Poté zkontrolujte listy a kořeny, abyste rostliny nezazimovali i s případnými škůdci.

 

Vyvarujte se nejčastějších chyb, které děláte při zazimování

 

To, jak provedete radikální řez, záleží na druhu rostliny, ale také na množství oček, na teplotě, v jaké budete rostliny přezimovávat, a celkovém stavu rostliny. Zbavte se všech škůdců, jinak se vám budou množit. Po celou zimu musíte kontrolovat stav rostlin, neboť to přezimování některé rostliny bohužel nevydrží. V případě, že objevíte škůdce, raději celou rostlinu vyhoďte.

 

Jestli rostliny přenesete z chladného prostředí přímo do vyhřáté místnosti, tak jim spíše uškodíte. Nesnášejí větší teplotní rozdíly. Zkuste počkat do odpoledne, kdy rostliny ohřejí sluneční paprsky a pak ji opatrně přeneste do místnosti na přezimování. Ideální místností pro tento účel je chodba, veranda či zimní zahrada. Tyto prostory musí být vzdušné, světlé, suché a teplota by se tam měla pohybovat od 5 do 15 °C.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies