Přestavba koupelny – pryč s umakartem!

Umakartové jádro je ne zrovna přínosným dědictvím většiny panelových domů. Bývá v příšerném stavu, nevyhovuje dispozičně a elektrorozvody v nich jsou zastaralé. Ideálním řešením je nahradit jej zdivem.

Koupelna

Než se pustíte do rekonstrukce koupelny

Připravte si plán

Ještě než se pustíte do rekonstrukce, je třeba zvážit, co všechno chcete ve své koupelně a toaletě změnit. Ponecháte si vanu nebo tentokrát raději zvolíte sprchový kout? Jaké bude rozmístění umyvadla a toalety? Budou od sebe koupelna a toaleta dále odděleny nebo je jen opticky rozdělíte nízkou zděnou příčkou? Pozor! Pokud má byt více než dvě obytné místnosti, je spojení koupelny a WC kvůli rizika poruchy statiky domu zakázáno!

Vyřiďte stavební povolení

K rekonstrukci koupelny, při které dochází ke stavebním úpravám, budete potřebovat stavební povolení, které se neobjede bez souhlasu majitele bytu a vyjádření statika.

Svěřte rekonstrukci profesionálům

Rekonstrukce nové příčky rozhodně není práce pro domácí kutily, doporučujeme ji proto svěřit do rukou profesionálů. Za kompletní rekonstrukci včetně zbourání a sestavení nového jádra si firmy účtují okolo 150 000 Kč.

Postup rekonstrukce

Před výstavbou nového zděného jádra se odstraní stará umakartová konstrukce. Vymění se podlahové krytiny, následuje výměna vany, umyvadla a toalety a napojení na vodní a odpadní rozvody.

Připravte se na hluk a nepořádek spojený s likvidací umakartového jádra. Doporučujeme informovat a stavebních úpravách sousedy a objednat kontejner na odvoz odpadu. Z materiálů pro nové jádro jsou ideální pórobetonové tvárnice (tzv. Ytong), případně sádrokarton.

Tipy, které se mohou hodit

Toaletu volte s dvojitým splachováním, ušetří vám spoustu peněz za vodu. Dlažba musí být protiskluzná a otěruvzdorná, svítidla zase odolná proti stříkající vodě (mají značku IP 54). Existují i svítidla parotěsná, skrývající se pod identifikací IP 65. Z barev na zeď je pro koupelnu ideální Primalex Fortissimo – perfektně kryje a propouští vodní páru.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies