Přesazování pokojových rostlin na jaře

S přicházejícím jarem, by měl každý správný pěstitel věnovat péči svým pokojovým rostlinám, které po dlouhé zimě potřebují osvěžit a omladit. V dnešním článku se dozvíte více o přesazování pokojových rostlin na jaře.

Kaktus,květináč

Přesazování pokojových rostlin na jaře – kontrola rostlin

S přicházejícím jarem, by měl každý správný pěstitel věnovat péči svým pokojovým rostlinám, které po dlouhé zimě potřebují osvěžit a omladit. Nejprve je vhodné rostliny zkontrolovat. Rostliny nejprve omyjeme a zjistíme, zda-li potřebují nebo nepotřebují přesadit (pokud kořeny už jsou nad povrchem květináče, je vhodné rostlinu přesadit), pokud je rostlina v pořádku a kořeny jí nikde nepřečnívají, postačí pouhé nakypření a přidání trochy čerstvé zeminy na povrch.

Přesazování rostlin – vhodný termín

Nejvhodnější čas k přesazování pokojových rostlin a květin nastává od poloviny března. Je vhodné si již předem obstarat vhodnou zeminu pro jednotlivé druhy rostlin. Většině pokojových rostlin vyhovuje speciální substrát pro pokojové rostliny (existuje speciální substrát pro pokojové rostliny ozdobné listem a zvlášť speciální pěstební substrát pro pokojové rostliny ozdobné květem), který můžeme zakoupit téměř v každém zahradnictví.

Jak přesazovat pokojové rostliny?

U přesazování pokojových rostlin je důležitý správný výběr květináče. Pro rostlinu, kterou chceme přesazovat si musíme obstarat květináč, který by měl být v průměru asi o 2 centimetry větší, než byl předcházející. Při přesazování pokojových rostlin dáme na dno květináče střípek a nasypeme trochu písku nebo keramzitu jako drenáž, aby přebytečná voda měla volný odtok.

Poté nasypeme do květináče trochu zeminy, rostlinu přesadíme, mezeru mezi kořenovým balem a květináčem vyplníme čerstvou zeminou a řádně utěsníme, nakonec na povrch nasypeme ještě trochu čerstvého substrátu. Poté rostlinu zalijeme vlažnou vodou a postavíme na 2 týdny na světlé, ale zastíněné místo. Teprve po 2 týdnech rostlinu přemístíme na stálé stanoviště.

Jaký květináč je pro pokojové rostliny vhodný?

  1. Květináče z pálené hlíny – jsou pro pokojové rostliny nejlepší, tyto květináče jsou pórovité, což znamená, že dobře sají vodu a rostlinám pěstovaným v tomto druhu květináče nehrozí přemokření a následný výskyt plísní.
  2. Plastové květináče – jsou v poslední době poměrně populární, tyto květináče zadržují v sobě více vodu a rostliny není tím pádem potřeba tak často zalévat.

Další články o pokojových rostlinách

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies