Přes zimu je nevidíme

Stejně jako my v zimě opouštíme posezení na terase s grilováním a přesouváme se do vyhřátého domova, tak i některá zvířata zalezou do svých úkrytů, kde zimu přečkávají. Jak to dělá veverka, lasička, užovka nebo slunéčko sedmitečné?

Slunéčko sedmitečné na listu

Mechová peřina pro slunéčko

Slunéčko sedmitečné patří mezi brouky, které mají lidé v oblibě, patří také mezi ty nejpěknější a nejužitečnější na zahradě. Můžeme jim být vděční za obrovské množství mšic, které zkonzumují, když zrovna nespí. Mšice slouží jako potrava i pro larvy slunéčka. Až se v létě larva zakuklí, vylíhne se nový brouček, který musí přezimovat a teprve potom se může rozmnožovat. Stejně jako jiný hmyz umí slunéčko upadnout do stavu strnulosti. V tomto stavu mu nevadí chlad ani to, že nepřijímá potravu. Ovšem před mrazem a vlhkem se musí dobře schovat. Na podzim slunéčka zalézají pod kameny, do starých pařezů, pod mech a starou trávu i pod rozpraskanou kůru stromů. Na zahradě je můžeme najít pod mulčem. Pokud jim to chcete usnadnit, připravte jim na zimu domečky, ve kterých mohou přezimovat. Stačí nachystat dřevěné krabičky vyplněné mechem či senem. Krabičky rozmístěte pod stromy a keře. Pomůžete přečkat zimu nejen beruškám, ale také střevlíkům, škvorům či drabčíkům.

Sněhová peřina pro hadylizards-biosphere4.photoposts.org

Hadi ani obojživelníci by zimu venku nepřežili, protože jejich tělesná teplota se odvíjí od teploty prostředí, kde se zrovna vyskytují. Díky své studenokrevnosti vydrží ve strnulém stavu bez potravy i několik měsíců, ale nesmějí promrznout. V případě, že si najdou dobré zimní ubytování, přečkají zimu bez újmy. Patří-li užovky, ještěrky a slepýši k vašim zahradním pomocníkům a jsou tedy u vás vítáni, pomozte jim s přezimováním. Nechte jim v koutě zahrady kupu listí překrytou větvemi, nebo neodstraňujte ze zahrady starý pařez. Vhodný je také otevřený kompost, kde se v zimě hadi a ještěrky uvelebí.


english-country-garden.comVeverky nemají tvrdý spánek

Veverky neupadají do hlubokého spánku přes celou zimu. Prospí pouze ty nejnevlídnější dny. A kde mají své spací komůrky Nejčastěji v dutinách stromů nebo si umí splést dokonalou kouli z větviček a v té se uloží. Své bydlení vybaví dokonalou tepelnou izolací – vyrobí si z kůry izolační vatu. I v mrazu si veverka dokáže v hnízdečku udržet 20 ˚C. Tím pádem zůstává metabolismus veverky po celý rok stejný, nedokáže být bez potravy. V případě, že zásobu nemá, vydá se v těch vlídnějších dnech na sběr potravy. Co si v zimě dá Nabízí se smrková semínka. Kromě ořechů a semínek schovávají veverky i houby. Veverky můžeme v zimě přikrmovat slunečnicovými semínky, ořechy a jablky.

Lasička není žádný spáčanimal-wildlife.blogspot.com

Pro lasici hranostaj a lasici kolčavu je zimní spánek tabu. V zimních nocích běhají po zahradách a zbavují nás obtížných hlodavců. Lasice hranostaj si ráda políčí na hraboše a hryzce, hravě je pronásleduje i do jejich nor. Menší lasice kolčava loví stejným způsobem myši. Lasičky si nedokážou vytvořit takové zásoby tuku jako ježek a zimu prospat. Hrozí totiž, že by lasice přibraly a už by se nedokázaly protáhnout úzkými prostory za svou kořistí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies