Předpěstujte si petúnie

Petúnie jsou rostlinky náročné na čas. Chcete-li se na jaře těšit z květů této milé rostlinky, předpěstujte si ji už nyní.

Květ surfínie

První krok – pěstování petúnií ze semen

Semena petúnií se prodávají ve formě peletek, které vám umožní přesný výsev. Semínka nezasypávejte zeminou, pouze je v misce se substrátem rovnoměrně rozesejte. Zasypte je až po vzejití. Zeminu si můžete připravit sami – ideální je kombinace kvalitní zeminy s rašelinou, pískem a malým množstvím perlitu. Stejně tak si ale můžete zakoupit již hotové sadbovací tablety, do kterých jednoduše vložíte semínko, tablet ponoříte do vody, čímž nabobtná a jakmile se rostlina v tabletu svými kořeny zachytí, můžete ji i s tabletem zasadit, kam potřebujete.

První zálivka by měla být bohatá, voda totiž rozmočí obal semínka a to pak může začít růst. Po dobu klíčení udržujte substrát vlhký, ne však přemokřený. První týden mějte rostlinku přikrytou igelitovým sáčkem – vznikne tak vysoká vzdušná vlhkost, pro klíčení semen ideální. Nejvhodnější umístění je okenní parapet – rostlinka potřebuje k životu také světlo. Optimální teplota se pohybuje okolo 20 °C.

sázení rostlinDruhý krok - péče o sazeničky, pikýrování

Jakmile začne rostlinka klíčit, často větrejte, teplotu snižte na 16 až 18 °C. Cca za 14 dní od výsevu rostlinku přesaďte do květináčů, a to do trojsponu (3 x 3 cm) - jedná se o tzv. pikýrování. Pokud rostlince začnou žlutnout listy nebo hnědnout kořen, snižte množství zálivky.

Třetí krok – přesazování

Brzké předpěstování petúnií způsobuje bohaté větvení, oddaluje ale tvorbu květů. Toho se však nemusíte bát – s nárůstem teploty a denního světla rostlinky náhle zesílí a pokvetou rychleji.

Přibližně po čtyřech týdnech rostlinku opět přesaďte, tentokrát však každou zvlášť. V dubnu můžete rostlinku opět přesadit do většího květináče nebo již přímo na zahradu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies