Předpěstování sadby zeleniny za oknem – 1.díl

Vše o vhodných termínech výsadby, pěstebním substrátu, pěstebních nádobách, teplotách a vzdušné vlhkosti při pěstování sadby zeleniny, se dozvíte v dnešním článku.

Sazenička zeleniny

<!-- -->

Březen - nejvyšší čas vysít semena zeleniny

Březen je nejvhodnějším měsícem, kdy by se mělo začít s předpěstováním sadby zeleniny (zejména paprik, okurek, rajčat, kořenové zeleniny, apod.). V dnešním článku si povíme více o výběru semen, vhodných pěstebních nádobách, pěstebním substrátu, teplotě a vzdušné vlhkosti.

Jakou zeleninu je vhodné předpěstovat?

Ze zeleniny se nejčastěji předpěstovávají rajčata, papriky, okurky, lilek, saláty, celer, pór a většina košťálovin (zelí, brokolice, květák, kedlubny, kapusta).

Vhodný pěstební substrát

Pro pěstování sadby lze použít běžný substrát pro pokojové rostliny. Vhodnější je si ovšem připravit vlastní pěstební substrát, složený z písku, rašeliny a rozloženého kompostu v poměru 1:1:1. Nezapomeňme, že pěstební substrát je dobré předtím, než do něj zasejeme semínka, nechat propařit v troubě (na plechu, mírně polijeme vodou, necháme sterilizovat při 180°C alespoň 30 minut). Předejdeme tak významným způsobem možným chorobám a škůdcům. Substrát by měl být jemný, bez hrudek.

Truhlíky a nebo květináče?

Vhodnými pěstebními nádobami pro výsev zeleniny jsou dřevěné truhlíky. Mohou být také bedýnky, květináče, obaly od zmrzliny, apod. Důležité je, aby v každé pěstební nádobě byl ve spodní části otvor pro odtok přebytečné vody. Dobré je na dno nádoby umístit centimetrovou drenážní vrstvu - například několik kamínků keramzitu.

Teplota, vzdušná vlhkost

Semínkům zeleniny bychom měli při klíčení zajistit vysokou vzdušnou vlhkost (cca 80%) a teplotu okolo 25 až 28°C. Po vzejítí semínka začneme mírně otužovat. Teplotu snižujeme na cca 25°C, také pravidelně větráme (častěji sejmeme ochrannou fólii). Rostliny budou odolnější.

V příštím díle se dozvíte více o namáčení semen, urychlení jejich klíčivosti, výsevu a přepichování.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies